Arkeolojik Alanlara Denetim

Pergamon

Arkeolojik sit alanlarına sonradan yapılacak bölümlerin denetimi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun ilke kararıyla belirlendi. Karara göre, birinci ve ikinci derece arkeolojik sit alanlarındaki ören yerleri, kapalı ve açık sergi mekânları, güvenlik odası, bilet gişesi, tuvalet, açık otopark ve mobil satış üniteleri düzenlemeleri, bilimsel raporlar doğrultusunda kurulun özel izniyle yapılabilecek.

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun, birinci ve ikinci derece arkeolojik sit alanlarındaki ören yerlerinde açığa çıkarılan taşınır kültür varlıklarının korunması ve sergilenmesine yönelik mekânlar ve ziyaretçilere yönelik ünitelerin düzenlenmesiyle ilgili ilke kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.

Uygulama öncesinde, ören yerlerinin yakın çevresinin işlevsel bütünlüğü içinde etkin bir şekilde korunması ve yaşatılmasına yönelik alan kullanım ve düzenleme kararlarını içeren 1/500 Ölçekli Çevre Düzenleme Projesi ile ön izin alınacak. Karara göre, özel çevre koruma bölgelerinde yapılacak temelsiz, kalıcı olmayan ve yöresel yapı özelliklerini taşıyan tuvalet, duş, soyunma kabini, mobil satış üniteleri, gölgelik ve ahşap iskeleler için varsa kazı başkanının görüşleri alınacak. Bu üniteler, koruma bölge kurulunun uygun göreceği yerlerde, vaziyet planı ve projelerin kurulca onaylanması koşuluyla yapılabilecek.

Tarihi köprülere koruma
Öte yandan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun ''Karayolları güzergâhı üzerinde yer alan mimari ve tarihi değeri bulunan köprülerin tadilat, tamirat ve onarımları''na ilişkin ilke kararı da Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, tarihi köprüleri yıkmak, terk etmek, genişletmek, doğalgaz, elektrik kablosu, su borusu gibi yeraltı tesisatı geçirmek, elektrik, aydınlatma ve telefon tesisatı için direk dikmek gibi herhangi fiili bir müdahaleye girişilemeyecek.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün görev, yetki ve sorumluluğunda bulunan tarihi köprülerin korunması, tadilat, tamirat ve esaslı onarımları, Bölge koruma kurulu kararı alındıktan sonra Karayolları Genel Müdürlüğü'nce yapılacak. Diğer kamu kurum ve kuruluşları, valilik ve belediyelerce yapılacak onarım uygulamalarına ilişkin talepler, Karayolları Genel Müdürlüğü aracılığıyla koruma bölge kurulu müdürlüklerine iletilecek.