Arkeolog İstihdam Platformu Kültür Bakanlığı önünde gerçekleştirdiği eylemde açıkladığı verilere göre yalnızca 700 arkeolog kültür korumacılığı görevinde bulunuyor, her müzeye 2 arkeolog düşüyor. Arkeoloji bölümlerinden ise ise her yıl 2768 kişi mezun oluyor.
Birgün Gazetesi'nin haberine göre, Platform dün Kültür Bakanlığı önünde bir eylem yaparak ‘arkeolog istihdamındaki engeller kaldırılsın’ açıklamasını yaptı. Açıklamada arkeolojik alanların yağmalanmasıyla birlikte kültürel hafızanın silindiği ve böylece arkeologların da ‘işsiz kalmasının’ yolunun açıldığı vurgulandı. Platformun açıkladığı verilere göre Türkiye’de yalnızca 700 arkeolog kültür korumacılığı yapabiliyor, müze başına sadece 2 arkeolog düşüyor. Öte yandan üniversitelerdeki kontenjanın her yıl artırılması fakat yeterince atamanın yapılmaması işsizliği yaratan en önemli etkenlerden biri olarak görülüyor.
Denetim büroları açılmadı
Platformun verilerine göre Kültür ve Turizm Bakanlığının 2005 tarihinde uygulamaya koyduğu yönetmeliğe göre 81 ilde arkeolojik SİT sınırları içinde kalan il özel idareleri ve belediyelerce açılması gereken Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB)’nın sayısı 30 civarında kaldı.
Arkeolog İstihdam Platformuna göre arkeologların sorunları şöyle;
Kültür ve Turizm Bakanlığında 25 yıla yakın bir süre içinde arkeolog sayısı iki katına dahi çıkmadı. Ortalama 700 arkeolog ile kültür korumacılığı yapılmakta, müze başına da neredeyse 2 personel düşüyor.
Son yıllarda kurulan 41 arkeoloji bölümü memnuniyet verici olmakla birlikte, bu bölümlere öğrenci kontenjanının artırılması nedeniyle 80 kişiyle tıka basa doldurulan sınıflarda nitelikli eğitim verilememekte. Üstelik her yıl kontenjan sayısı artmış en son 2013 ÖYSM kılavuzunda 2768 rakamına ulaşmıştı. Mezun olan binlerce meslektaşımız alanı dışında yapılan KPSS Sınavı ile devlet kurumlarına yapılan atamalarda ilk 10-15 kişi arasına girebilmek için ölesiye mücadele etmekte, okul sonrası dershane kapılarında bu yarışa hazırlanmaktadırlar.
2007-2011 yıllarında KPSS Sınavına giren 6579 arkeologdan Kültür ve Turizm Bakanlığına ancak 143 kişi istihdam edilmiştir. Bu da yetmiyormuş gibi arkeolog bulundurması gereken eski adı olan Çevre ve Orman Bakanlığı, DSİ ve MTA’ya birer kişi, İl Özel İdarelere 8 kişi, Belediyelere ise 3 kişi olmak üzere 5 yılda toplam 14 kişi gibi komik sayıda atamalar yapılmıştır.
Kültür ve Turizm Bakanlığına 2013 yılında KPSS ile 4 (B) sözleşme kapsamında sanat tarihçi, mimar, restoratör gibi mesleklerden 331 kişi atanırken bu olanaktan maalesef arkeologlar yararlandırılmamıştır.
Sonuç olarak altı yıl içerisinde KPSS sınavına on binin üzerinde arkeolog girmiş ise de atamalar %1 oranının altında kalmıştır.
Platformdan çözüm önerileri
Arazide her türlü müdahale için yetki ve sorumluluğu alacak, bürokrasiye takılmadan, Karayolları, DSİ, MTA gibi rahat çalışabilecek örgütlenme modelinin acilen hayata geçirilmesi.
Üniversitelerin Arkeoloji Bölümü öğrencilerine ülkemizde yapılan yerli ve yabancı kazılarda staj yapması mecburiyeti konulmalı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, mimar, mühendis ve diğer teknik elemanlara tanınan “İş Güvenliği Uzmanlığı” hakkını teknik eleman sayılan arkeologlara da tanınması için yasal düzenleme yapılmalı.
Mağduriyetimiz giderilsin
İstihdam sıkıntısı çeken 10 bin arkeoloğun sesi olarak, yağmur çamur demeden haykırmak için toplandık. Yıllardır süregelen adaletsiz kadro dağılımına dur demek için mücadelemiz aralıksız devam edecektir. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesine mimar, kütüphaneci, inşaat mühendisi atamaları yapılırken arkeologlara kadro verilmemesi ya da 5-10 ile sınırlı kalması kabul edilebilir değildir. Mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz.