Arınç: Dağ Taş Zeytin Ağaçları ile Dolu!



Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı yaklaşık 6 saat 20 dakika sürdü. Toplantı sonrasında Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç açıklama yaptı.

Arınç'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Soma'da termik santral yapılması için 6 bin ağacın kesildiği hatırlatılan Arınç, Danıştay'ın verdiği yürütmeyi durdurma kararının sorulması üzerine "Üzücü olaylar yaşandı. Bu davayı açanlar Yırca Köyü'nden bazı köylü yurttaşlarımızla sanıyorum Greenpeace'in üyeleri dava açmışlar. Danıştay 6. Dairesi iki hususta karar veriyor. Bir tanesi bu alanlarda 3573 sayılı zannediyorum zeytincilikle ilgili kanun kapsamında bu tür termik santrallerin belli bir uzaklıktan sonra yapılabileceği şeklinde. İkincisi de acele kamulaştırma konusunda bir haksızlık hukuksuzluk bulunup bulunmadığı konusunda. 3573 sayılı kanun çok eski tarih taşıyan bir kanundur. Bu kanunda geçtiğimiz yıl bir yönetmelik yapılmıştı. Bu yönetmelik de iptal edilmiş. Dolayısıyla yönetmelik olmadığına göre kanundaki maddeler dikkate alınmak suretiyle bu termik santralin Yırca'da zeytin arazisi içerisinde belli bir uzaklığı taşımadığı için yapılmaması gerektiği konusunda yürütmeyi durdurma kararıdır. Bir yargı kararı olduğuna göre bu karara uymak ve kararın gereklerini yerine getirmek bizim için bir görevdir. Biz burada taraf değiliz. Aslında taraf olan bir şirkettir. Buraya termik santral yapmak üzere bir sözleşme imzalamıştır. Gereken çalışmaları yaptığını düşünüyoruz. Danıştay'ın kararı gereğince şirkete düşen husus bunun gereğini yerine getirmektir. Biz de Enerji ve Tabii Kaynakları ve Tarım Bakanlığı olarak takip etmekle görevliyiz" ifadelerini kullandı.

"Dağ taş zeytin ağaçları ile dolmuştur"

Bülent Arınç, Türkiye'nin enerji ihtiyacının da olduğunu dile getirerek; "Dağ taş zeytin ağaçları ile dolmuştur. Bu kötü bir şey değil. Zeytin bereketli bir mahsul. Bu güçlü bir sanayi haline geldi. İhracatımızda da önemli bir kalem tutuyor. Bunlar güzel şeyler ama Türkiye'nin enerjiye de ihtiyacı var. Bu enerji için zengin maden rezervlerinin bir şekilde termik santral olarak da hayata geçirilmesi lazım. İkisi arasındaki dengeyi kurallara bağlamak gerekiyor. Eğer bu kanunda eskiyen hükümler varsa bunların da süratle güncellenmesi gerekecektir" dedi.

"Uzayda mı Gemlik'i yeniden inşa edeceğiz?"

Gemlik'in yeniden inşa edilmesi konusunda Anayasa Mahkemesi'nin Gemlik'in ihtiyaçlarını görmezden geldiğini savunan Arınç, "Maalesef ki Gemlik, birinci sınıf deprem kuşağında. 4'lük, 5'lik, 6'lık bir deprem olsa Allah saklasın binalardan ayakta kalan olmayacak. Hükümetimiz Gemlik'in daha güvenli daha güçlü bir şehir yapısına kavuşması için güçlü bir arazi bulmak ve o arazi üzerinde hastanesini adliyesini konutlarını yapmak istiyor. Gemlik'in böylesine güçlü tabanı olan bir arazi üzerine yeniden inşa edilmesi için müracaat edeceğimiz tek yer de mevcut zeytinlik alanlar. Orada yaşayan insanların hayat meselesini bir kenara koyacaksınız her an Allah saklasın bir deprem vukunda Gemlik ne olacak diye uykularınız kaçacak ama sizin yeniden Gemlik'i inşa etmek isterken kullanabileceğiniz bir kısmı verimsiz küçük bir kısmı da verimli olan zeytin alanlarında hiçbir şeye müsade edilmeyecek. İnsan mı kıymetli yoksa dağ taşın zeytin dolduğu Türkiye'de belli ölçüde zeytin alanlarında inşaat yapılması mı daha önemli. Herkes vicdanında bir karar versin. Anayasa Mahkemesi bile mevcut yasaları düşünerek Gemlik'in bu ihtiyacını görmezden geldi. Biz şimdi uzayda mı yeniden Gemlik'i inşa edeceğiz ve denizin ortasında mı yapacağız bunu düşünüyoruz. Bu ihtiyaçlarımızı giderecek yasal bir zemine de ihtiyacımız var" açıklamasında bulundu.