İkinci Bir Çernobil İstenmiyor

Türkiye'de 2018 yılına kadar bitirilmesi planlanan 3 nükleer santralın nereye yapılacağı henüz kesinleşmedi. Sinop, Konya, Akkuyu, İğneada'nın adı nükleer santralların inşa edileceği yerler konusunda öne çıkıyor. Ancak özellikle nükleer santral için lisans alınmış tek yer olan Akkuyu'nun yakınındaki Ecemiş fay hattı ile ilgili kesin bilgilerin bulunmaması endişe yaratıyor. Daha önceki yıllarda nükleer karşıtı eylemlere sahne olan Sinop'ta da tedirginlik hâkim.

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Okan Tüysüz, Ecemiş fay hattının depremsellik açısından çok fazla incelendiğini vurguladı. Bu fay hattı ile net bilgilere sahip olunmadığını belirten Tüysüz, ''Ecemiş fay hattının Akkuyu'nun altından geçip geçmediğini bile bilmiyoruz. Fayın güney ucunun nereye kadar uzandığı belirsiz'' dedi. Fay hatlarının diriliğini gösteren GPS çalışmasının burada yapılmadığına dikkat çeken Tüysüz, ''Var olan çalışmalar bu fayın uzun aralıklarla deprem ürettiğini gösteriyor. Kuzey Anadolu fay hattı 250 yılda bir deprem üretiyorsa Ecemiş fayı 1000 yılda üretir bu depremi. Ancak ciddi bir çalışmaya ihtiyaç var'' diye konuştu.

Kanser baş belası
Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen, 1986 yılında yaşanan Çernobil faciasından doğrudan etkilendiklerini dile getirerek ''1986'dan sonra ölü doğumlar ve kanser vakaları arttı. Ben 10 yıl içinde 5 yakınımı kanserden kaybettim. Neredeyse kanser hastası olmayan ev yok. Kanserden kırılıyoruz'' dedi. Çernobil'in etkilerinin halktan saklanmasının tüm sonuçlarını yaşadıklarını söyleyen Özen, bu nedenle yetkililerin vereceği hiçbir güvenceye inanmadıklarını ifade etti.

Özen, nükleer santralların, yaşanan kazalar nedeniyle riskli bir teknolojiye sahip olduğunu, atık sorununun nasıl çözüleceğinin bilinemediğini vurgulayarak ''Gelecek kuşaklara ölümcül bir miras bırakmak istemiyoruz. Daha önce de Sinop'a nükleer santral yapılmak istenmişti, ancak mücadelemiz sonucu bu plandan vazgeçildi. Yine izin vermeyeceğiz'' diye konuştu.

Eylemler başlayacak
Santralın Türkiye'nin en kuzey ucunda bulunan İnceburun Yarımadası'na yapılmak istendiğini anımsatan Özen, Sinop'un paleotik çağdan beri yerleşim alanı olduğunu söyledi. Özen, tarihi ve antik bir kent olan Sinop'un özellikle İnceburun Yarımadası'nda ilginç jeolojik yapılar, çok değişik ekosistemler bulunduğunu anlattı. Özen, ''Korunması gereken doğal alana nükleer santral yapmak düşmanlıktır. Önümüzdeki günlerde eylemlerimize başlayacağız. Sinoplular, Çernobil faciasını da İtalyanların Karadeniz'e attığı zehirli varilleri de unutmadı'' dedi.