Aria, Bogaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü ile birlikte olası bir depremin hasar dağılımının ilk sonuçlarını verecek olan projenin gerçekleştirilmesini sağladı. “İlk Yardım ve Acil Müdahale” faaliyetlerinin planlı bir şekilde yürütülmesine olanak veren projenin “İstanbul Acil Müdahale ve Hasar Tespit” bölümü, Aria’nin sistemin altyapısını kurması sonucunda tamamlandı. Aria'dan yapılan açıklamada projenin toplumsal sorumluluk bilinciyle gerçekleştirildiği kaydedildi.
Projenin ilk adımı olan “Acil Müdahale ve Hasar Tespiti” için Aria tarafindan bir veri iletim modeli oluşturuldu. Bu model sayesinde, olası bir deprem sırasında, deprem kayıt cihazlarında üretilecek bilgiler, Kandilli Rasathanesi’ndeki Veri İşlem ve Değerlendirme Merkezi’ne iletilecek. Kandilli Rasathanesi, İstanbul’un yoğun yerleşim, sanayi ve ticaret bölgelerinden seçilmiş konumlara 100 adet deprem kayıt cihazı kurdu. Bu cihazların, olası bir depremle tetiklenmesi halinde kaydedilen deprem hareketleri, herbir cihazda ayrı ayrı değerlendiriliyor ve elde edilen veriler Aria GSM şebekesi üzerinden, tasarlanan veri iletim modeliyle kısa mesajlar halinde Kandilli Veri İşlem ve Değerlendirme Merkezi’ne aktarılıyor.
Bu şekilde oluşturulacak olan 'İstanbul Acil Müdahale ve İlk Yardım Haritası’, Aria GPRS+ ağı üzerinden, ilgili sivil savunma birimlerine iletilecek. Harita, İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi, Birinci Ordu Komutanlığı Doğal Afet Kontrol Karargahı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi’nde bulunan bilgisayarlara da aktarılarak görüntülenecek.
Aria, sistemin sürekliliğini sağlamak için 100 noktaya yerleştirilen deprem kayıt cihazlarını, GSM şebekesi üzerinden kısa mesajla hergün düzenli olarak kontrol ediyor. Sistemin güvenilirliği, Kandilli Rasathanesi’nde kurulan yedekli baz istasyonları ile garanti altına alınmış bulunuyor.
Öte yandan Aria, depremden 7-12 saniye önce erken uyarı verecek olan ikinci faz “Erken Uyarı Sistemi” için de çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.
Erken Uyarı sistemi yer hareketlerini anında değerlendirip hasar yaratabilecek olası bir deprem bilgisini o bölgedeki ilgili kurumlara mobil veya elektronik ortamda otomatik olarak iletiyor. Otomasyon amaçlı projeyle, kurumların elektriklerinin kesilmesi, kimyasal fabrika, nükleer santral gibi tehlike yaratabilecek faaliyetlerin durdurulması planlanıyor.