Çanakkale’nin Yenice İlçesi Karaaydın Köyü yakınlarında faaliyet gösteren CVK Maden İşletmeleri; kurşun, çinko, bakır madeni kapasite arttırıyor. Şirketin kapasite artışı ÇED dosyası Çanakkale Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından halkın görüşüne açıldı. Birçok baraja yakın konumda bulunan maden işletmesinin ruhsat alanı içerisinde Argyria Antik Kenti de var!
Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre; CVK Maden İşletmeleri San ve Tic. AŞ (CVK) tarafından bölgede 68.210,4 metrekarelik alanda 300 ton/gün kapasite ile işletilen Kurşun Çinko Bakır Flotasyon Tesisi ve Atık Depolama Tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 16.03.2010 tarihinde ÇED Olumlu kararı verilmişti. Bu kararla birlikte şirket Flotasyon ve Atık Depolama Tesisi (ADT), Stok ve Yükleme Alanı, Fabrika İdari Bina ve Stok Alanı gibi işletme binaları yaparak faaliyete başlamıştı.
Şirket son kapasite artışı projesi ile mevcut flotasyon tesisinin kapasitesinin artırılması ve ilave olarak yeni bir atık depolama tesisi (ADT) yapmayı planlıyor. Böylece mevcut Flotasyon Tesis kapasitesinin günlük 300 tondan günlük 1.000 tona çıkarılması ve 4,99 ha’lık alanda ve 250.000 metreküp hacme sahip olacak inşa edilecek yeni bir ADT alanında depolanacağı dile getiriliyor.
Köylerin ortasındaki atık depolama tesisi de kapasite arttırıyor
Projeye göre ilave Atık Depolama Tesisi projesi kapsamında 2 yıl arazi hazırlık ve inşaat aşaması, tesisin çalıştığı dönem boyunca ADT’nin ömrü 2 yıl ve 2 yılda kapatma dönemi öngörülüyor. Projede ADT ömrünün tamamlanmasının ardından tesis faaliyetlerinin devamlılığının sağlanması adına yeni bir alan arayışına gidileceğinden bahsediliyor. Çanakkale il merkezine 80 km mesafedeki ADT tesisi, Yenice ilçe merkezine 15 km uzaklıkta yer alacak. Planlanan ADT alanı Karaydın Köyüne 1,3 km, Kalabakbaşı köyüne ise 2,1 km mesafede yer alacak.
İşletme Gönen Barajı Koruma Havzası’nda
ÇED Dosyasında Proje alanına 2,7 km kuzeybatısında sulama amaçlı kullanılan Yenice-Kalkım Göleti bulunduğu belirtilirken, bunun dışında alanın güneybatısında 4,6 km ve 7,04 km uzaklıklarda yer alan planlamadaki sulama amaçlı Çukuroba ve Kırıklar Göleti bulunuyor.
İlave Atık Depolama alanı sulama, enerji, içme ve kullanma kullanılan ve işletme aşamasında olan Yenice-Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatörü Uzun Mesafe Koruma alanında yer almakta. ÇED Dosyasında İlave Atık Depolama alanının Yenice-Gönen Baraj Gölü ve Kumköy Regülatörünün Seddesine uzaklığı 27,2 km, Mutlak Koruma Alanına Mesafesi 13,2 km olduğu dile getiriliyor. ÇED Dosyasına göre İlave Atık Depolama Tesisi Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazisi, orman arazisi ve su yüzeyleri arazi vasfında kalmakta.
ÇED halkın katılımı toplantısına üç kişi katıldı
Karaaydın Köyünün iki deresinden biri olan Döşemedere kıyısında CVK adlı şirket çinko kurşun madeni işletirken, diğer dere Handere’de ise Oreks Krom Maden işletmesi faaliyetini sürdürüyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan yöre halkı tütün, biber, domates ve her çeşit, orman emvali ürünleri ile geçimini sağlıyor. CVK şirketinin ÇED Halkın Katılımı toplantısını dün Karaydın köyü kahvesinde gerçekleştirildi. Köy muhtarının madeni istemiyoruz diyerek katılmadığı toplantıda köyden sadece üç kişinin olması dikkat çekti. Şirketin 15 dakikalık sunumunun ardından toplantı sonlandırıldı.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.