Archiprix - Türkiye 2011 Kolokyumu ve Ödül Töreni Gerçekleştirildi

 
Yarışmanın birincisi Gaye Bezircioğlu, yurt dışında olması nedeniyle törene internet üzerinden bağlandı.


Mimarlık öğrencilerinin son 16 yıldır olduğu gibi bu yıl da merakla beklediği Archiprix - Türkiye sonuçlandı. ÇİMSA ana sponsorluğunda, Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) ve Şevki Vanlı Mimarlık Vakfı işbirşiğiyle düzenlenen yarışmanın ödül töreni, 18 Kasım 2011 Cuma günü Ankara Cer Modern’de gerçekleşti.

Archiprix  - Türkiye 2011 destekçilerinden olan Holanda Büyükelçisi Jean Paur Dirkje'nin ödül töreninde yaptığı açılış konuşmasının ardından MVRDV'nin kurucu ortağı Jacob van Rijs, son dönem projelerini aktardığı yoğun görsel ve videolu bir konferans gerçekleştirdi.

Konferansı takiben düzenlenen kolokyum öncesinde, ödül kazananların sıralaması açıklandı ve ödüllü öğrenciler projelerini kısaca aktardılar.

Öğrenci sunumlarının ardından kolokyum; jüri üyeleri Özdihan Gökçe, Kenan Güvenç, Jacob van Rijs, Ziya Tanalı ve Özcan Uygur'un katılımıyla, Lale Özgenel moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Mimarlık eğitiminin ve genel olarak “üniversite” kavramının derinlemesine tartışıldığı kolokyumda, mimarlık eğitiminin mimarlığı bir duyarlılıklar bütünü olarak görmede sorunlar yaşadığı ve bu bağlamda kişiselleşmiş, özgün yaklaşımların yoksunluğunun gözlendiği ifade edildi.



İlk sözü alarak kolokyumu başlatan Ziya Tanalı, Archiprix ödüllerinin önemini ifade ederek yarışmaya başvuran projelerin üniversitelerin eleğinden geçirildikten sonra jüriye sunulmasının verimli olduğunu savundu.

Tanalı'nın ardından söz alan Kenan Güvenç, 081 numaralı proje dışında ödül kazanan tüm projelere muhalefet olduğunu belirterek, söz konusu projelerin öğrenci tasarımından çok mimarlık pratiğine ait olduğu eleştirisini getirdi. 

Yarışmaya katılan 119 proje arasında, içinde insani duygular barındıran tek proje olması sebebiyle 081 numaralı projeyi desteklediğini belirten Güvenç, üniversitelerin mimarlık pratiğinin basınç odası değil, tam aksine onu da kapsayacak şekilde fikir üretme amacıyla varolması gerektiğini belirtti.

Bu noktada fikir üretmenin sosyal değil sonsuz bir döngü olduğunu vurgulayan Güvenç, mekân üretmenin sınırlı ve sosyal bir üretim olduğunu savundu ve birincilik tercihini tam puanla 081 numaralı projeden yana kullanan diğer jüri üyesinin Jacob van Rijs olduğunu ekledi. 

Güvenç'in, Archiprix Paroru'na eklediği muhalefet şerhi metnine ulaşmak için tıklayınız.

Özcan Uygur ve Özdihan Gökçe de Güvenç’e katıldıklarını ancak projelerin “dil” temelinde de değerlendirildiğini hatılatarak, bu bağlamda artı ve eksilerinin bir araya getirilmesinde mimari ifade dilinin de en az fikir kadar önemli olduğunu vurguladılar. İzleyicilerin de tartışmaya aktif bir şekilde katıldığı kolokyum mimari fikrin ve mimari ifadenin farklı görüşler bağlamında kesiştiği bir paylaşım ortamına dönüştü.



Fikrin önemini vurgulayarak Kenan Güvenç’e destek çıkan görüşler ortaya atılırken, buna karşılık olarak ödül kazanan projelerin yeterliliğinin ve güçlülüğünün övüldüğü karşıt görüşler de sunuldu. Ancak tüm bu tartışmaların sonucunda ortak paydanın aslında fikir altyapılı, tasarım odaklı üretim olduğu görüldü.
 
Sürdürülebilirlik kavramının mimarlık eğitimi içerisindeki yerinin değerlendirilmesi ve konunun mimarlık ortamlarında tartışılabilir olmasının sağlanması için bu yıl ilk kez verilen “Sürdürülebilirlik Ödülü” ise Archiprix - Türkiye sürecine bir yenilik olarak katıldı. Ödül töreni, sürdürülebilirlik danışmanı olarak jüriye destek veren Arif Künar’ın sahneye davet edilmesiyle başladı.

18 farklı üniversiteden 119 projenin katıldığı ve değerlendirildiği Archiprix - Türkiye 2011'de, Sürdürülebilirlik Ödülü de dahil olmak üzere toplam 7 ödül verildi. Ödüle değer görülen isimler ve projeleri şöyle sıralanıyor:


Birincilik Ödülü | “ÇimSA Beyaz Çimento Ödülü” 
Gaye Bezircioğlu, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Üretim Evi


Gaye Bezircioğlu'nun törene katılamaması nedeniyle, ödülünü İzmir Ekonomi Üniversitesi'ndeki proje hocası teslim aldı. Yarışmanın büyük ödülü olan “ÇimSA Beyaz Çimento Ödülü”ne değer görülen Bezircioğlu'nun ödülünü ÇimSA Ankara Bölge Müdürü Dr. Önder Kırca takdim etti.


İkincilik Ödülü

Hatice Cansu Cürgen, İstanbul Teknik Üniversitesi, "Provokasyon-Taksim'de Ses ve Müzik Performansı İçin Bir Yapı"


İkinci Hatice Cansu Cürgen'e ödülünü, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Fatih Söyler takdim etti.


Üçüncülük Ödülü:
Berrin Özdemir, İzmir Yüksek  Teknoloji Enstitüsü, "İzmir'de Kentsel Akademi ve Otopark Projesi"


Berrin Özdemir, ödülünü Mimarlar Derneği 1927 Başkanı Arif Şentek'in elinden aldı.


ÇimSA Sürdürülebilirlik Ödülü:
Sadık Gökan Ekinci, "ODTÜ, Placebo Effect; Creating a Healing Environment"


Bu yıl ilk kez dağıtılan Sürdürülebilirlik Ödülü'ne değer görülen Sadık Gökan Ekinci'ye ödülünü, yarışmanın Sürdürülebilirlik Danışmanı Arif Künar takdim etti.


Mansiyonlar:
Gizem Cansu Gündoğdu, Kültür Üniversitesi, "Mecidiyeköy'de Gösteri Sanatları Merkezi"
Zeynep Melike Atay, İstanbul Teknik Üniversitesi, "İTÜ Tasarım-Medya Teknolojileri Parkı"
Gamze Kahya, "İzmir Yüksek  Teknoloji Enstitüsü, "Urban Academy"


Mansiyona değer görülenlere ödüllerini jüri üyesi Jacob van Rijs takdim etti.


Jüri raporuna ulaşmak içintıklayınız.

Yarışmaya katılan projeleri incelemek için tıklayınız.