Archimedes Projesi Lideri Venedik’ten Pugliese’yi İstanbul'daydı
Venedik Belediyesi Stratejik Planlama Müdürü Turiddo Pugliese, ARCHIMEDES (Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilir, Yenilikçi Akdeniz Ekonomik İşbirliği) Projesi kapsamında yapılacak çalışmaları planlamak üzere İstanbul'daydı.
Archimedes Projesi kapsamında ilk olarak geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleştirilen Yerel Çalışma Grubu toplantısının, Mayıs ayında gerçekleştirilecek ikincisinin planlamasını yapmak ve proje kapsamında pilot bölge olarak belirlenen Eminönü’nden seçilen güzergâhın GZFT Analizi (güçlü ve zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler) ile ilgili ön çalışmaları gerçekleştirmek amacıyla İstanbul’a iki günlük ziyaret gerçekleştiren Pugliese, bu süre zarfında ilk olarak proje detaylarını konuşmak üzere proje eş lideri İBB’nin, AB İlişkileri Müdürü Yaşar Karaca ile bir araya geldi. Daha sonra, proje kapsamında oluşturulan Yerel Çalışma Grubu üyelerinden TUREB (Turist Rehberleri Birliği) ve İstanbul Rehberler Odası Başkanı Şerif Yenen ile biraraya gelen Pugliese, Yenen ile İstanbul’un turizm kapasitesinin arttırılması konusunda, bu projenin önemine ilişkin görüştü. İstanbul’da turizmin daha iyi planlanması konusunda görüş alışverişinde bulunulan toplantıda, tarihi miras açısından değeri sebebiyle seçilen proje güzergâhının önemine de değinildi.
Ziyaretinin ikinci gününde de ARCHIMEDES Projesi hakkında teknik detayları görüşmek üzere Yaşar Karaca ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Proje Teknik Heyeti ile bir araya gelen Pugliese ile pilot bölgenin GZFT Analizi ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.
ARCHIMEDES Projesi, Venedik Belediyesi’nin lider, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin eş lider; İtalya’dan Cenova Belediyesi, Fransa’dan Bordo Belediyesi, Lübnan’dan Beyrut Belediyesi, Cezayir’den Oran Belediyesi, Lübnan’dan Al-Mina Belediyesi’nin de ortak olduğu, Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve geçtiğimiz Şubat ayında hayata geçirilen, 734.177 € bütçeli bir proje.
Akdeniz havzasındaki liman kentlerinde sürdürülebilir bir turizm uygulaması oluşturulmasının yanında, değeri bilinmeyen tarihi ve kültürel mirasın hak ettiği değere kavuşturulmasının amaçlandığı proje ile ayrıca, yerel idareler, üniversiteler, araştırma enstitüleri, kentsel dönüşüm, turizm ve kültürel miras kurumları arasında iyi uygulamaları ve tecrübeleri karşılıklı aktarmak ve projede yer alan ülkeler arasında uzun süreli işbirliği sağlamak da hedefleniyor.