ArchiCAD ile Mimarlar Sadece Çizmiyor, Çizdikleri Binaları Bilgisayar Yoluyla İnşa Ediyor



“Dijital Yaşam Koçu” Bilkom tarafından bugün (17 Nisan 2012) gerçekleştirilen, Graphisoft Avrupa Pazarlama Başkan Yardımcısı Andras Haidekker ve StruSoft İş Geliştirme Yetkilisi Jonas N. Salih’in katılımcısı olduğu etkinlik kapsamında; Graphisoft firmasının yapı sektörüne yönelik çözümleri konuşuldu.

1982 senesinde Macaristan’da kurulan Graphisoft, bir Alman firması olan Nemechek Group’a bağlı. Graphisoft, yapı sektörünün tamamına, mimar ve mühendislere yönelik hizmet veriyor. Firmanın en güçlü yanlarından birinin “Alman pazarına sahip olmak” olduğunu aktaran Haidekker, Avrupa bölgesinde önemli bir aktör olduklarını, Almanca konuşan piyasalarda iyi konumda olduklarını, ayrıca Fransa ve İskandinav ülkelerinde de başarılı bir grafik sergilediklerini vurguluyor. Graphisoft, Yeni Zelanda ve Avusturya’da da sektöründe pazar lideri.

Graphisoft çözümlerini, Bilkom aracılığıyla Türkiye pazarına bu defa daha güçlü bir şekilde yeniden sunuyor. Graphisoft ürünlerinin satışının bütün Türkiye’de yapılacağını aktaran Graphisoft’un Türkiye çözüm ortağı Bilkom’un Pazarlama İletişimi Yöneticisi Azade Çerkezoğlu, etkinlikler ile konunun ilgililerinin bir araya geliyor olacağını, ayrıca bir deneyim merkezi oluşturarak kişilere daha kapsamlı bir hizmet sunacaklarını aktarıyor.

Graphisoft, 1990’ların başında “Sanal Bina” kavramı ile konseptini geliştiren ve mimarlara yeni bir araç sunan bir firma. Mimarlara binayı “sanal” olarak, 3 boyutlu inşa etme fırsatı veren Graphisoft, BIM adını vermiş olduğu “Bina Bilgi Modelleme” sistemi ile kullanıcılarına büyük bir kolaylık da sağlıyor.

Firmanın amiral ürünü ArchiCAD, 58 ülkede aktif olarak kullanılıyor ve 27 bölgede söz konusu bölgeye özgü aplikasyonları ile birlikte sunuluyor. Programın Türkiye için de geliştirilmiş çözümleri bulunuyor.

Mimarlara, sadece çizmek değil bilgisayar yoluyla binayı inşa etme fırsatı da sunan program, bina inşa edildikten sonra belgeler için temel oluşturacak altlıkları da hazırlıyor. Bu şekilde belgeler, çok daha doğru, koordineli ve doğru oluyor ve inşaat safhasındaki problemler en aza indirgeniyor.

Mimarlar ayrıca bu sistem ile hazırladıkları çalışmalarını müşterilerine sunabiliyorlar. ArchiCAD’de geliştirilen bir proje, farklı bir sanal ortamda, örneğin iPad aracılığıyla indirilebiliyor ve projenin bütün detayları bu şekilde görülebiliyor. Haidekker, ArchiCAD sayesinde 3 boyutlu yazılımı açmak için farklı bir programa ihtiyaç olmadığını anlatıyor.

Graphisoft firmasının bir diğer ürünü ise MEP Modeler… Bu sistem aracılığıyla mühendislerden alınan bilgiler mimarlara kolaylıkla aktarılabiliyor. Mimarlar, bu program aracılığıyla örneğin boru döşeme, ısıtma ya da soğutma sistemine yönelik mühendislik projelerini kendi tasarımları üzerinde uygulayabiliyorlar.

Mimarlık ve mühendislik projelerde uyumsuzluk sorunu için bir çözüm olan BIMx ise projenin, 3 boyutlu model olarak paylaşılmasını mümkün hale getiriyor. Bu sayede elektrik sistemi inşa eden bir mühendis, bunu mimara iletebiliyor ve mimar da bu sayede tasarımını daha rahat yapabiliyor. Bu ürün aynı zamanda usta ve şantiye çalışanlarının da işini kolaylaştırıyor. İki boyutlu çalışmalar yerine üç boyutlu çalışmalarda proje detaylarının okuması ve uygulanması daha kolay oluyor.

Özel BIMx sunucusu ise, farklı kent ya da ülkelerde aynı proje üzerinde çalışan mimar ya da mühendislerin, aynı anda aynı proje üzerinde çalışmasına mümkün kılıyor.

EcoDesigner ürünü Graphisoft firmasının en iddialı ürünleri arasında yer alıyor, son dönemin en önemli başlıklarından biri haline gelen “enerji verimliliği” konusu için oldukça faydalı bir uygulama olan EcoDesigner, projedeki değişikliklere göre enerji verimliliği hesaplamalarını gerçekleştirebiliyor.

Artlantis ise sunum odaklı bir program, proje tasarımı tamamlandıktan sonra, üç boyutlu proje bu programa aktarılabiliyor, böylelikle sunum hazırlamak için kullanılabiliyor. Artlantis’de hazırlanan sunum yine iPad’e aktarılarak program olmaksızın görüntülenebiliyor.

Özellikle üniversite öğrencileri için ArchiCAD’ın bedava sürümü bulunuyor. Öğrenciler firmanın web sitesinde bulunan link üzerinden programa ücretsiz ulaşabiliyorlar.