Mimari Etkinlik Merkezi tarafından 6-7 Nisan tarihlerinde Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek olan, ana sponsorluğunu Bürosit’in, etkinlik sponsorluğunu Bosch’un üstlendiği mimarlık ve tasarım zirvesi Arch+Dsgn Summit 2018, kapsamını genişleterek ziyaretçilerini; paneller, B2B toplantıları, atölye çalışmaları ve sürpriz bir sergiyle karşılıyor.
Bu sene “Mimari ve Tasarımda Yeni Yaklaşımlar” temasıyla gerçekleştirilecek olan zirvede Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen mimar, iç mimar ve tasarımcılarından oluşan birçok konuşmacı, “Kimlik ve Kültür”, “Tasarım”, “Eğitim”, “Mekan” ve “Teknoloji” alt başlıkları üzerinden “Mekânsal Tasarımda Disiplinler Ötesi Yaklaşımlar”, “Mimarlar Ne Der? + Mimarlıkta Öğrencinin Yeri", ‘’Sürdürülebilir Yapı Çevreleri” ve “Sağlık Yapıları Tasarımında Yenilikçi Yaklaşımlar” başlıklı panellerde izleyicilere yeni bakış açıları katmayı hedefliyor.
Guinness adayı sergi; Kırkayak
Etkinliğin bu seneki sürprizi ise Yıldız Entegre sponsorluğunda gerçekleşen, büyüklüğü 100x175x150 cm olan ve 22 parçadan oluşan “Kırkayak” sergisi. TOBB-ETÜ Mimarlık Bölümü 1. sınıf öğrencileri tarafından kendini tekrar eden geleneksel biçimlere alternatif deneysel yaklaşımları içeren, ahşabın ortak yapım malzemesi olarak kullanıldığı sergide boyutlar normalin yaklaşık 300 katı olarak tasarlanmış. Projenin büyüklüğü ve yapısal özellikleri nedeniyle Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi için başvurular yapılmış.
Zirveye eşlik edecek atölye çalışmaları
Mimarlık ve tasarım zirvesi kapsamında “Beyond Makers”, “Konuşan Mekanlar” ve “Ofisine Ses ver: Akustik Nefes” adlı atölyelerin gerçekleştirilmesi planlanıyor. Bahadır Kul Architects’ten Mimar Nurgül Yardım Meriçliler’in yürütücülüğünü üstleneceği “Beyond Makers” atölyesi, 16-17 Mart tarihlerinde yapılacak. Olmadık Projeler Atölyesi’nde gerçekleşmesi planlanan atölyede katılımcıların İstanbul’da “Yaratıcı Mekan” olarak düşündükleri yerleri keşfederken, mekanların farklı katmanlarını farklı anlatım yöntemleri kullanarak ortaya çıkarmaları hedefleniyor. Mimarlık ve tasarım fakültelerinde 3. ve 4. sınıflarda okuyan ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açık olan atölyenin sonuç ürünleri 6-7 Nisan tarihlerinde Arch+Dsgn Summit 2018’de sergilenecek.
Etkinlik kapsamında gerçekleşecek atölyelerden bir diğeri; I-AM Global ortağı Yüksek Mimar Emre Kuzlu yürütücülüğünde 6 Nisan'da gerçekleşecek olan “Konuşan Mekanlar”. Yaklaşık 2 saat sürmesi planlananan atölyede, katılımcıların mekan tasarımına markaların gözünden bakması sağlanarak, markanın hikayesinin mekana nasıl yansıtılabileceği tartışılacak. Mimarlık ve tasarım fakültelerinde 3. ve 4. sınıflarda okuyan ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açık olan atölyede katılımcıların kendilerine verilen markaların hikayelerini oluşturmaları ve bu doğrultuda mekan kurgusunu yaratmaları beklenecek.
Mod Tasarım çatısı altında 17-18 Mart’ta Mod Atölye’nin ev sahipliği yapacağı “Ofisine Ses Ver: Akustik Nefes” atölyesinde ise katılımcıların ofis akustiğine dair detaylı bilgi aktarımı sonucunda kendi fikir projelerini geliştirmeleri beklenecek. İç mimarlık ve endüstri ürünleri tasarımı bölümü son sınıf öğrencileri ve yeni mezun tasarımcıların başvurularına açık olan etkinlikte katılımcıların akustik olgusuna temas etmeleri hedefleniyor.
Arch+Dsgn Summit 2018, katılımcılara mimarlık mesleğinin taşıdığı işlevsel ve estetik özellikler bağlamında, endüstri ürünleri, mühendislik, güzel sanatlar, felsefe ve sosyoloji olmak üzere pek çok disiplin ile ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik bir program sunacak.
Katılımcılarına ücretsiz olarak kapılarını açacak zirvenin ağırlayacağı isimler ise şunlar:
Adnan Kazmaoğlu, Adnan Kazmaoğlu Mimarlık Araştırma Merkezi Kurucusu
Doç. Dr. Ahmet Tercan, Norm Mimarlık Kurucu Ortağı
Ali Faruk Göksu, Kentsel Strateji Kurucu Ortağı
ATÖLYE’den Deneyim Tasarımcısı Ayşesu Çelik, Mimar Begüm Ural, Grafik Tasarımcı Ece Çiftçi, Kurucu Ortak ve Tasarım Direktörü Engin Ayaz ve Mekansal Tasarım Yöneticisi Nesile Yalçın
Aydan Volkan, Kreatif Mimarlık Kurucu Ortağı
Aylin Şensoy, Lina Mimarlık Kurucusu
Bahadır Kul, Bahadır Kul Architects Kurucusu
Dr. Bilgen Coşkun, Dilek Öztürk, in-between.online & moov brand ideas Kurucu Ortakları
Boran Ekinci, Boran Ekinci Mimarlık Kurucusu
Burcu Biçer Saner ve Efe Gözen, FABB
Bünyamin Derman, Db Mimarlık Kurucu Ortağı
Carlos Tiscar, Tiscar Design Kurucusu
Cengiz Bektaş, Cengiz Bektaş Mimarlık İşliği Kurucusu
Didem Çalışkan, Metex Design Group’tan Proje Yöneticisi
Edgar Gonzalez, EGD Kurucusu
Emre Kuzlu, I-AM İstanbul Kurucu Ortağı
Enis Öncüoğlu, Öncüoğlu Mimarlık Genel Müdürü
Esat Fişek, Esat Fişek Interiors Kurucusu
Gökhan Avcıoğlu, GAD Architecture Kurucusu
Gül Güven, VEN Mimarlık Kurucusu
Hakan Habif, Habif Mimarlık Kurucusu
Prof. Dr. Hale Turgay Gezer
Korkut Özgenler, 3XKO Kurucu Ortağı
Maurizio Molini, Studio Molini Kurucusu Mimar
Mehpare Evrenol, Evrenol Architects Kurucu Ortağı
Meleknaz Reyhan Gültekin, İç Mimar
Murat Kader, İki Design Group Kurucu Ortağı
Murat Sönmez, MRTS Mimarlık Kurucusu
Prof. Dr. Nihal Şenlier
Pınar Gökbayrak, PAB Mimari Tasarım Kurucu Ortağı
Renda Helin Çilalioğlu Çizer, Renda Helin Design & Interiors Kurucusu
Sema Uluşık, Acıbadem Proje Yönetimi, Tasarım Grup Yöneticisi
Seyhan Özdemir, Autoban Kurucu Ortağı
Sezgin Aksu, Tasarımcı
Sigrid Brell-Çokcan, Association for Robots in Architecture Eş Kurucusu ve Başkanı
Sunay Erdem, Erdem Mimarlar Kurucu Ortağı
Şafak Çak, Tasarımcı
Şebnem Yalınay Çinici, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı
Y. Taner Gültekin, İç Mimar/Endüstriyel Tasarımcı
Yrd. Doç. Dr. Zerrin Funda Ürük
Ayrıntılı bilgi için tıklayın.