Araziyi Bırakmayan 94'lük Arkeolog



Arkeolog Prof. Halet Çambel, dünyanın en itibarlı bilim dergilerinden Nature'da ‘Bilim kahramanı' sıfatıyla tanıtıldı.

Yaşına rağmen hâlâ arazide çalışan Prof. Çambel, “Ne yazık ki artık ata binemiyorum” diye hayıflanıyor.

PROF. Halet Çambel, 94 yaşında bir bilim insanı. Bu yaşına rağmen, Arnavutköy'deki nefis yalısında oturmak yerine, Toros Dağları'nda arazi gezisinde görebilirsiniz kendisini ve bu hiç de şaşırtıcı değildir. Şaşırtıcı olan artık at sırtında olmamasıdır yalnızca! Muhtemelen 1936 olimpiyatlarına eskrim dalında katılan bir sporcu olmasının da rolü vardır bunda. 1936, siyah atlet Jesse Owens'ın dört altın madalya alması üzerine Hitler'in stadyumu terk ettiği tarihtir ve bu olaya tanık olanlardan birisi de Halet Çambel'den başkası değildir.

Bilime adanmış ömür

Ancak, dünyanın en ciddi bilim dergilerinden biri olan Nature'ın Prof. Halet Çambel'i, “Bir bilim kahramanı” olarak nitelemesinin gerisinde sporculuğu değil, bilime adanmış bir ömür yatıyor. Nature yazarı Rex Dalton, Prof. Halet Çambel'in sürekli mücadele içinde geçen hayatından örnekler verirken, Karatepe kazılarının yapıldığı yerde Açıkhava Müzesi kurulmasını sağladığını, Ceyhan Nehri'ne yapılmak istenen barajı engellediğini, keçiler ormana zarar verdiği için dağ köylülerini koyun beslemeye ikna ettiğini ve bunu yaparken de neredeyse ölümden döndüğünü anlatıyor.

Komünist şair

2008'deki ölümüne kadar 70 yıl evli kaldığı ünlü mimar Nail Çakırhan'dan da söz ediliyor yazıda. Üstelik, ‘komünist şair' olduğuna ilişkin detay ihmal edilmeden. Hoca'nın ilerlemiş yaşında teknoloji ile bir miktar barışması da kendi esprisi ile aktarılıyor: “Evet, elektronik posta gönderebiliyorum ama faksı tercih ederim.”