Araştırma Merkezi Yıkılıp İmara Açılacak!



Zaman Gazetesi'nden Eşref Akgün'ün haberine göre, Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kararıyla 77 yıl önce kurulduğu alandan taşınıyor. Tecde Mahallesi’nde 333 dönümlük arazi üzerine yer alan merkez, Malatya Belediyesi’ne devredilecek. 300 kayısı, 135 alıç, üzüm bağı ve dut çeşitleriyle dört bitki türünün gen bankası konumundaki istasyonun Akçadağ ilçesine taşınmasıyla gen kaynakları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Arazinin 53 dönümlük kısmına okul, bir bölümüne de itfaiye merkezi yapılması planlanıyor. Arazinin bir kısmının ise Malatya Belediyesi tarafından planlanan Horata Vadisi Projesi içinde değerlendirilmesi düşünülüyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TBMM Genel Kurulu’nda Kayısı Araştırma İstasyonu ile ilgili soru önergesine verdiği cevapta, merkezin Akçadağ Öğretmen Lisesi’nin yerine taşınacağını açıkladı. Kentin yeşil kalan yerlerinden biri olan merkezin taşınması kararına farklı çevrelerden tepkiler geldi. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, istasyonun taşınmasının geri dönülmez sonuçlar doğuracağını belirtti. Merkezin taşınmasıyla gen kaynaklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını ifade eden Ağbaba, şöyle konuştu: “1937 yılında Türk-Alman işbirliğiyle ‘Kayısı İstasyonu’ adıyla kurulan merkezin kapatılması uzun zamandır kent gündemine geliyor. İstasyonun bulunduğu arazide 37 dekarlık alanda fidan üretiliyor, 130 dekarında ise meyve araştırmaları yapılıyor. Bu arazi içinde yaklaşık 300 çeşit tip kayısı, 135 çeşit bağ, 60 tip kızılcık, 100 çeşit dut var. 4 türde gen bankası konumundaki bir merkez. Burası taşınırsa gen kaynakları yok olur. Böyle bir durum Malatya’ya ihanet olacaktır. Kesinlikle böyle bir inşaatlaşmaya Malatyalılar izin vermemelidir. AKP’nin iktidarda olduğu dönemde en fazla sevdiği şey alışveriş merkezi ve inşaat yapmak olmuştur. Burası da kurban verilmemelidir.”

Ziraat Mühendisleri Odası Malatya Şube Başkanı Fevzi Çiçek de meyve adaptasyonu dikkate alınarak 77 yıl önce istasyonun buraya kurulduğunu hatırlattı. Merkezin kesinlikle taşınmaması gerektiğini vurgulayan Çiçek, şunları dile getirdi: “Özellikle kayısının 300’e yakın çeşidinin muhafaza edildiği, DNA’sının saklandığı bir yer. Buradaki özel bitki türlerinin taşındıkları bölgeye adapte olamama ihtimali çok yüksek. Buranın kaldırılmasıyla birlikte maalesef  gen kaynakları da yok olacak. O yüzden buranın doğal varlığını, bu dünya ülkelerinde çok rastlanmayan, herkesin eline geçtiğinde özel statülerde koruduğu bu yerleri heba etmememiz lazım. Doğal bir park olan bu alanın kesinlikle başka yere taşınmaması gerekiyor. Doğal müze denilebilecek bu alandaki meyve gen kaynaklarının burada muhafaza edilmesi gerekiyor.” Malatya Mimarlar Odası Başkanı Habib Ahmet Şahin de arazinin yapılaşmaya izin vermeden korunması gerektiğini dile getirdi.