DHA'nın haberine göre, Apollon Smintheus Tapınağı'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına 1980'den beri kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Coşkun Özgünel ve 30 kişilik ekibi, bu yıl 15 Eylül'e kadar sürecek çalışmalarına başladı. 18'inci yüzyıldan itibaren yağmalanan tapınağın güney giriş cephesini, yüzde 80'i ellerinde bulunan özgün parçalarla ayağa kaldırmak için geçen yıl çalışma başlatan kazı ekibi, farklı amaçlarla kullanılmak üzere geçmiş yıllarda alınarak yağmalanan orijinal mermer ve andezit basamakların yerine imitasyon olarak beyaz çimento, mermer pirinci ve mermer tozundan oluşan harç kullanarak yeni basamaklar yaptı.
Ardından eldeki orijinal ve imitasyon sütun parçaları birleştirilerek, tapınağın güney giriş cephesine 8 sütun dikildi. Prof. Dr. Coşkun Özgünel ve ekibi, bu yaz ki kazılarda, sütunların üzerine büyük bölümü ellerinde olan sütun başlıklarını, baştabanı, frizleri ve çatı alınlığının köşesini koyarak çalışmayı tamamlayacak. Böylece yaz sonuna kadar Apollon Smintheus Tapınağı'nın güney giriş cephesi uzun yıllar sonra orijinal görünümünü alacak.
Gelen ziyaretçiler tapınağın bir bölümünde orijinal halinin görüntüsünü, diğer bölümlerinde ise kalıntıları görecek. Tapınağın nasıl tahrip olup, bu hale geldiğini daha iyi anlayabilecek.