Başbakanlık Gazi Yerleşkesi (OGM) Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” ilanına ilişkin 2012/3074 sayılı Bakanlar Kurulu kararının iptali davasında Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu meslek odalarının itirazlarını kabul etti.
Yeniden yürütmenin durdurulması hakkında bir karar verilmek üzere 6. dairenin yürütmenin durdurulmasına verdiği red kararını kaldırdı. Meslek odaları tarafından Başbakanlık Gazi Yerleşkesi (OGM) Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı” ilanına ilişkin 2012/3074 sayılı Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talep edilmişti. Dava konusu alanda keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmış ve bilirkişi olarak atanan 5 kişilik heyetten iki farklı görüş çıkmıştı. Danıştay 6. dairesi kentsel dönüşüm kararının hukuka, şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına aykırı olmadığı gerekçesiyle meslek odalarının yürütmenin durdurulması talebini reddetmişti. Bu karara karşılık meslek odalarının itirazı ile Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 6. dairesinin yürütmenin durdurulmasına verdiği red kararını kaldırdı.
Danıştay Daireler Kurulu kararı hakkında bilgilendirmede bulunan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi: “ Danıştay 6. Dairenin yürütmeyi durdurma kararını kaldırmasına karşılık yaptığımız itiraz neticesinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazlarımızı kabul etmiş, oyçokluğu ile Daire kararını kaldırmıştır. 17 üyeden oluşan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda 9 üye “alan ile ilgili doğrudan etkili olacak nitelikteki yargı kararları, yargı kararları sonucuna göre uyuşmazlık konusu alanın kazandığı sit statüsü, yargı kararlarından sonra doğal ve tarihi sitlerle ilgili yönetsel düzenlemelerde yapılan değişikliklerin uyuşmazlığa etkisi, bu değişikliklere karşı açılan davalarda verilen kararlar dikkate alınmak suretiyle yeniden karar verilmesi gerektiği” yönünde oy kullanmıştır. 3 üye “dava konusu kentsel dönüşüm kararının şehircilik ilkeleri ile uyuşmadığı gerekçesiyle Dairenin yürütmenin durdurulması talebinin reddi kararının hukuka uygun olmadığı” yönünde oy kullanmıştır. 5 üye ise “Dairenin yürütmenin durdurulması talebinin reddi kararının uygun olduğu” yönünde oy kullanmıştır.”
“Orada oturma"
Bu kararla AOÇ’deki hukuksuzluğun bir kez daha tescil edildiğini söyleyen Candan, “ Atatürk Orman Çiftliği’nde arka arkaya verilen yargı kararları sevindirici. Karar, en üst kuruldan yürütmenin durdurulması reddine karşılık bir reddir. Bina Cumhurbaşkanlığı binası olarak kullanılamaz, bina hukuksuz ve kaçak yapıdır. Buradan Cumhurbaşkanı’na yargı kararlarını uyması gerektigini yeniden hatırlatıyoruz. O binada oturma ısrarı anlamsız. O binada oturursa cumhurbaşkanı kaçak binada oturmuş olacak. Ülkemizi bu duruma düşürmeye hakkı yok. Üst üste verilen mahkeme kararları ile binanın çemberi daralıyor. Kararlar AOÇ’de yapılan hukuksuzluğu ve binanın yasadışı olduğunu bir kez daha tescil ediyor“ şeklinde konuştu.