AOÇ’de Talan Durmuyor



Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ), AKP iktidarında talan edildi. En güzel örnek Gazi Üniversitesi’ne “tıp fakültesinin iyileştirmesi” amacıyla tahsis edilen arazi. Bu iktidar döneminde alınan yönetim kurulu kararıyla Gazi Üniversitesi’ne satışı yapılan 132 dönümlük arazinin bedelleri iki şirket tarafından ödenerek, bu arazilere tahsis amaçlarına aykırı şekilde konut inşaatı yapılmak istendi.

AOÇ’yi talan edenler arasında bu hükümetten güç alan kurumun kiracıları da var. Kiracılar, kiraladıkları alanları sürekli genişletti ve haksız kazanç sağladı. Kiralamalarda mevzuata aykırı işlemler yapıldı. Kiralanan alanlarda protokollere ve sözleşmelere uyulmadı. Birinci Derece Doğal ve Tarihi SİT alanları ihlâl edildi.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi, hükümet, şimdi de TBMM İçişleri Komisyonu’ndan geçirip Genel Kurul gündemine aldığı “Kentsel Dönüşüm Yasa Teklifi” ile eğitim ve sağlık hariç tüm kamu kuruluşlarının taşınmazlarını belediyelere devretmeye hazırlanıyor. Tabii söz konusu Ankara olunca da, Anakent Belediyesi ve Başkanı Melih Gökçek’in iştahını kabartan AOÇ’nin arazileri oluyor.

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun (YDK) TBMM KİT Komisyonu’nda bu hafta içinde görüştüğü “AOÇ 2008 Yılı Raporu”nda, “kurumun talanı” şu ifadelerle anlatıldı:

* Gazi Üniversitesi’ne devredilen arazi: AOÇ mülkiyetinde olan toplam 396 bin 312 metrekare (m2) arazinin Gazi Üniversitesi Rektörlüğü’ne devrini öngören ve 1983 yılında kabul edilen 2823 sayılı kanunun gerekçesinde “Anılan arazinin Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne tahsisi ile Tıp Fakültesi’nin tevsiine (yenilenmesi) ve bu arazinin daha faydalı bir kullanma tahsisine imkân verilmesi amaçlanmıştır” denilmektedir.

* Gazi arazisi tarla fiyatına devredildi: Gazi Üniversitesi’ne satılacak parsel alanlarını ve satış birim bedelini belirleyen 21.11.2007 tarihli yönetim kurulu kararında ise, satılması öngörülen alandan geriye 157 bin 334 metrekare kaldığından bahisle, bundan toplam 132 bin 76 metrekarelik arazinin metrekare fiyatının 45 TL olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

* Devir tahsis amacına da aykırı: Yapılan incelemede bahsedilen satış işleminin karşılığı 5.934.420 YTL’nin AOÇ hesaplarına Kuzu Toplu Konut İnşaat ve Limited Şirketi ile Park Gazi İnşaat Yatırım A.Ş. unvanlı iki şirket tarafından 08.01.2008 tarihinde havale edilmiştir. Bu bedelin Gazi Üniversitesi bütçesinden ödenmesi gerekirken iki şirket tarafından ödenmesi, bu arazi üzerinde yasa gerekçesindeki tahsis amaçlarına aykırı olarak konut inşaatı yapma girişimi nedeniyle Sayıştay Başkanlığı tarafından inceleme başlatılmıştır.

* Atatürk’ün vasiyetine aykırı: AOÇ’nin 89,5 dönümlük taşınmazı kiraya verilmiştir. Bu kiralamaların önemli bir bölümünün AOÇ’nin Atatürk’ün vasiyet mektubunda belirttiği amaçlara uygun değildir.

* AOÇ menfaatine de değil: Kiralamalar, AOÇ Müdürlüğü’nün gelir yönünden de menfaatine uygun yapılmamış olduğu veya çok düşük kira bedeli kullanıldığı görülmüştür. Bazı kiracıların ödedikleri kira tutarları günlük bedellerinin çok altında kalmıştır.

* Kiralarda protokollere uyulmadı: Kiralanan taşınmazlara ait protokollerde bazı kiracıların arsa ve kapalı alan genişliği ile fiili kullanılan arsa ve kapalı alan genişliği farklı görünmekte veya protokoldeki alanlar fiili durumla örtüşmemektedir.

* Kiracılar haksız kazanç sağlıyor: Müdürlüğün önünü almakta zorlandığı ve en çok uğraştığı sorunlardan biri, sözleşmelerdeki hükümlere rağmen kiracıların kiraladıkları açık ve kapalı alanları süreki genişletme eğilimleri ve bu suretle lehlerine haksız kazanç sağlama girişimleridir. Geçmiş yıllarda kiracıların bu tür girişimleri izlenerek süresinde önlem alınamadığından yaygınlaşmış ve aradan uzun zaman geçtiğinden müeyyidesiz kalmıştır.

* SİT alanlarına inşaat: Kiracılarla ilgili sorunlardan biri de inşaat, tesis ve işgal suretiyle açık alanların genişletilmesine ilişkin tasarrufları ve AOÇ arazisinin Birinci Derece Tarihi ve Doğal SİT alanı olmasına rağmen Müdürlüğe bildirilmeden kapalı alan yapmalarıdır.

* Şimdi de Kentsel Dönüşüm tehlikesi: AKP’nin, son olarak TBMM İçişleri Komisyonu’ndan geçirerek Genel Kurul gündemine aldığı “Kentsel Dönüşüm” yasa önerisi ile belediye sınırları içindeki tüm alanlar, “kentsel dönüşüm” alanı haline getirilebilecek. Eğitim ve sağlık alanları hariç kamuya ait gayrimenkuller belediyelere devredilecek.

* Teklifte Gökçek parmağı: AKP İstanbul Milletvekili ve eski Beyoğlu Belediye Başkanı Nusret Bayraktar tarafından verilen yasa teklifine, CHP’nin İçişleri Komisyonu’ndaki üyeleri Rıza Yalçınkaya ve arkadaşları tarafından verilen karşı oy yazısına göre, Anakent Belediye Başkanı Gökçek, bu teklifin yasalaşmasından doğrudan faydalanacak. Karşı Oy’da teklifin yasalaşmasıyla “Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş olan tarım alanları yasallaştırılmış ve meşrulaştırılmış olacaktır” denildi. Hiç şüphesiz bu düzenlemeyle Gökçek’in göz koyduğu AOÇ arazilerini ele geçirmesi de kolaylaşacak.