Anzer'e HES'ten Sonra Maden Arama İzni



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, HES projelerinin yapılması için onay vermesinin ardından şimdi de maden arama çalışmaları için izin verdi. Rize Valiliği de maden arama çalışmaları için 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi. Anzer Yaylası, 2010 yılında Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. derece doğal SİT alanı ilan edilmişti.

Anzer yaylasında maden arama çalışması yapılmak istendiğini öğrenen Ballıköy (Anzer) halkı, bölgenin 1990’lı yıllarda turizm bölgesi ilan edildiğini anımsatarak; Haziran ayında İkizdere Kaymakamlığı’na başvurdu. Kaymakamlık da durumu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bildirdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek imzasıyla gönderilen yanıt yazısında Bakanlar Kurulu kararları yok sayılarak, Ballıköy’ün turizm alanı veya koruma alanı kapsamında olmadığı ileri sürüldü. Rize İl Turizm Müdürlüğü kayıtlarında ise “2200-2300 m yükseklikte yer alan ve tasarrufu devlete ait olan Anzer, 07.02.1991 tarih ve 91/1514 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan edilmiştir” ifadeleriyle tanımlanırken; 8 Aralık 2006 tarih ve 26370 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, 2006/11264 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile de yeniden, “Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi” kapsamında olduğu belirtiliyor.

Anzer’e değil Ballıköy’e verdik

Ömer Şan'ın Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan haberine göre Ballıköy (Anzer) sakinleri ise yetkililerin, 'evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma, görevi suiistimal' suçu işlediklerini belirterek, maden arama çalışmaları ile Anzer yaylasının eşsiz doğasına geri dönüşümü imkânsız zararlar verileceğini vurguluyor. Anzer köylüleri, “Bakanlar kurulu Anzer’i biliyor, Rize Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, ‘Anzer değil, Ballıköy için ÇED Raporu gerekli değildir’ dedik diyorlar. Bu insanları Anzer’e götürmek ve ‘bak burası Anzer Yaylası, dünya burayı böyle biliyor. Resmi adı ise Ballıköy’ demek lazım. Devletin kurumları birbirinden habersiz. Çevre Bakanlığı, ‘Çevreye Duyarsızlık Bakanlığı’ olarak adını değiştirebilir. Çünkü çevrelerinde olanların fiziki varlığından bile haberdar değiller” diye konuştu.

İkizdere’nin 2 bin 300 rakımlı Anzer Yaylası’ndaki Ballıköy Köyü’nde yaklaşık bin kovanda arıcılık yapılıyor. Anzer yaylası, kendine özgü 40 endemik çiçek türünün yanı sıra yüzlerce çeşit bitkiye de ev sahipliği yapıyor.