Antik Tiyatroda Çevre Tartışması



‘Uyuyan tarih’ olarak nitelendirilen Kastabala antik kentinde tarihte birçok gösterilere ev sahipliği yapan Antik Tiyatro, bu kez fabrikaya karşı olanlarla yapımını destekleyenlerin tartışma arenası oldu.

‘Akdeniz’in Efesi’ olarak adlandırılan Kastabala antik kenti, Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan Karatepe ile Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin ortasında çimento fabrikası yapımına tepkiler sürerken, Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Bekir Kamışlı, Başkan Yardımcısı Hüseyin Hoşceylan, Karatepe Açık Hava Müzesi’nin kazı ekibinden arkeolog Murat Akman ve Kırmıtlı Beldesi Belediye Başkanı CHP’li Ali Murtaza Doğan Kastabala’yı ziyaret etti. Heyet, antik tiyatroda gazetecilere açıklama yaparken, fabrikanın kurulacağı Kesmeburun köyünden yaklaşık 20 kişi ile birlikte Osmaniye Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Başkanı İmam Hüseyin Çelik geldi.
Kamışlı, fabrikanın çevreye ve tarihi eserlere zarar vereceğini, Karatepe, Kastabala ve Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin ortasına yapılması nedeniyle kültür hazinesinin yok olup, kuşların başka bölgelere göç edeceğini savundu.

Arkeolog Murat Akman, bölgenin turizme açılması durumunda Osmaniye’ye bir fabrikadan çok daha fazla gelir elde edebileceğine dikkat çekti.
Bu sözlere tepki gösteren Kesmeburun köylüleri, fabrika yetkililerinin kendilerine çevrenin zarar görmeyeceğine dair söz verdiklerini, bunun yanı sıra kendileriyle birlikte Kazmaca, Sarkınağzı ve Bahçe köylerindeki işsizlerin işe kavuşacağını söyledi.

‘Bölgenin reklamı oldu!’
Çelik de fabrikayı yapacak Universal Çimento Sanayi A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mete Bülgün imzasıyla kendilerine verilen iş taahhüt belgesini gösterdi. Çelik, “Osmaniye, ilçe ve köyleriyle tek yumruk, tek vücut olarak çimento fabrikasına ‘evet’ diyoruz. Kastabala’ya sahip çıkılmıyordu, iyi reklamı oldu” dedi.