DHA'nın haberine göre, Çanakkale'nin Ezine İlçesi Yahyaçavuş Köyü'nde antik döneme ait dev sütunlar heybetleri ile görenleri şaşkına çevirirken, hiçbir koruma olmaması tepki çekiyor.
Ezine'ye 13 kilometre uzaklıkta eski adı Koçali olan Yahyaçavuş Köyü'ne 2 kilometre mesafede eski antik granit ocakları bölgesinde bulunan 7 granit taş sütundan bazıları, zaman içinde bilinçsiz köylülerce zeytinyağı pres taşı ve dibek taşı olarak kullanılmak üzere tahrip edildi. Geriye kalan sütunlar ise kaderine terk edildi. Bölgeyi tanıtan ve sütunları anlatan bir tarihçenin bulunmaması da dikkat çekti. Yerli ve yabancı birçok turist ise sütunların durumunu görünce hayal kırıklığı yaşıyor.
Köyde yaşayan Fatih Oğuz, antik sütunların tarihçesini anlatıp, köylüler olarak ziyaretçilere gönüllü rehberlik yaptıklarını söyledi. Oğuz, "Bu sütunlardan bazıları geçmişte bilinçsiz vatandaşlarca tahrip edilmiş. Ama artık köylümüz bu konuda bilinçlendi. Antik sütunları kendi malı gibi koruyor. Yaz aylarında buraya çok ziyaretçi geliyor. Ancak otopark ve tarihçeyi anlatan tabelaların olmaması büyük eksiklik. Yetkililerden bölgede düzenleme yapmasını bekliyoruz" dedi.
Doğal granit ocağı
Tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte granit kayaların işlenerek sütunlar elde edildiği yöre, doğal bir granit ocağını andırıyor. Antik dönemlerde, tespit edilebildiği kadarıyla ve yapılan incelemeler sonucu dev kaya bloğundan sütunu çıkarabilmek için delikler açıldı. Açılan deliklerin içerisine odun parçaları yerleştirildi daha sonra bu odun parçaları sulanarak kayalar parçalandı. Elde edilen bu sütunların gemilerle Roma'ya taşındığı sanılıyor.