Antik Kentin Yapılaşmaya Açılmasına Tepki



Muğla'nın Bodrum ilçesinde 4 bin yıllık antik Myndos Kenti'nin 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı'ndan 3. Dereceye çıkartılıp yapılaşmaya açılmak istenmesini protesto eden yüzlerce kişi sondaj çalışmalarının yapıldığı antik kent arazisinde eylem ve basın açıklaması yaptı.

Sözcü’den Yaşar Anter’in haberine göre; Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarafından başlatılan sondaj çalışmalarında yüzlerce dönüm alanı 3. dereceye çıkartarak yapılaşmaya açılacağı amacını taşıdığını belirten arkeologlar, tarihçiler ve sivil toplum örgütleri Bodrum Kent Konseyi tarafından düzenlenen eyleme katıldı.

“Tüm 1. derece arkeolojik alanların yapılaşmasının önü açılacak”
Antik sur duvarlarının önünde basın açıklaması yapan Bodrum Kent Konseyi Karya Kültür Çalışma Grubu Avukatı İzzet Kayahanlı, “Muğla'daki bütün 1. Derece Arkeolojik Sit Alanları'nın 3. Dereceye dönüştürülerek yapılaşmaya açacak bu emsal çalışmadan acilen vazgeçilmelidir, sondaj çalışmaları durdurulmalıdır. Böyle bir karar tüm 1. Derece arkeolojik alanların yapılaşmasının önüne açacaktır. Bu nedenle Kent Konseyi olarak acilen sondajın durdurulması için hukuki süreci başlatıyoruz.” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

“10 yıl süren Myndos kazıları aniden durduruldu”
Eyleme katılan ve Gümüşlük Belediyesi'nin eski Belediye Başkanı Mehmet Ülküm ise yaptığı açıklamada “Myndos Antik Kenti kazı ve kurtarma çalışmalarını Kültür Bakanlığı'nın izni ile 2004 yılında başlattık, on yıl süren kazılar 2014 yılında bir anda nedensiz yere durduruldu. Şu anda neden durdurulduğu anlamış olduk. Bu nedenle antik kenti gün ışığına çıkaracak kazıların yeniden başlatılması lazım, antik kentin üzerine beton dökülmesine asla izin vermemeliyiz.” dedi.

“Antik kentin betona gömüldüğü nerede görülmüştür”
Bodrumlu arkeologların hazırladığı manifestoyu emekli arkeolog Ayşe Temiz okudu. Temiz, “Karia Bölgesi'nin en önemli kentlerinden biri olan Myndos da bilim kurulları tarafından yapılan arkeolojik kazılar sırasında gerçekleştirilen jeoradar çalışmaları sonucunda, büyük çaplı bir tiyatro, bouleiterion ve tapınaklar ile şehrin kuzey kapısına ait 2 kulenin temelleri, sütunlu yollar ve gymnasion, hamam ve Bizans çağına ait kiliselerin kalıntıları tespit edilmiştir. 4 bin yıllık antik kentin içine yapılaşma mı olur. Dünya bu kültür mirasını merak ederken biz bu tür tarihi değerlerimizi betona mı gömeceğiz?” ifadelerini kullandı.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.