Antik Kente Yedi Katlı İmar Planı!



Radikal'den İdris Emen'in haberine göre, 1. derece sit alanı olan Myrelia antik kenti için hazırlanan 1/1000 ölçekli koruma amaçlı nâzım imar planında sit alanındaki yapılaşma için bina kat yüksekliği ikiden beşe çıkartıldı. Bölgenin eğimiyle kat yüksekliği yediyi bulabilecek. Sit alanının 50 bin metrekaresi de turizm alanı ilan edilerek imara açıldı.

Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü, 2010 yılında Bursa’nın Mudanya ilçesinde Myrelia antik kentinin yakınında yaptığı yüzey çalışması sırasında yoğun seramik parçalarına rastladı. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvuran üniversite, antik kentin 1. derece sit statüsünün bu alanı da kapsayacak şekilde genişletilmesini istedi. Bölgede incelemelerde bulunan koruma kurulu ise bölgeyi 3. derece arkeolojik sit alanı ilan etmeyi uygun buldu. Bölge 3. dereceden sit alanı ilan edilince mevcut imar planı da iptal edilmiş oldu.

Mudanya Belediyesi, 15 Kasım 2013’te 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planı yaptı. Ancak bu planda, kurulun 3. derece sit alanı ilan ettiği alanda bina kat yüksekliği ikiden beşe çıkartıldı. Antik kentin 50 bin metrekaresi de ‘turizm alanı’ ilan edilerek imara açıldı. Mudanya Belediyesi’nin hazırladığı plan, şimdi koruma kurulu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden onay bekliyor.

‘Antik kent üstü süpermarket’e yaradı

Mudanya halkı, antik kentin üzerine yapılan süpermarket inşaatına 2011’de dava açmıştı. Halen devam eden davada yürütmeyi durdurma kararı alınmış ve inşaat durdurulmuştu. Yeni plan onaylanırsa dava düşecek ve süpermarket inşaatına da devam edilmesi mümkün olacak. Mudanya Halk Meclisi sözcüsü Levent Kayak, “Yeni imar planı onaylanırsa yürütmeyi durdurma kararı ile ruhsat iptal kararı düşecek. Dolayısıyla yeniden ruhsat alacak olan firma inşaata kaldığı yerden devam edebilecek. Yeni imar planının süpermarkete yasal zemin hazırlamak için yapıldığı apaçık ortada. Çünkü süpermarketin arazisi planda ‘ticaret alanı’ ilan edilmiş. Buranın 3. derecede değil 1. derece sit alanı ilan edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

‘Antik kente zarar verir’

Bursa Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Uyanık, planın iptali için dava açacaklarını ve belediye meclis üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Uyanık şöyle devam etti:

“Emsal değişiklikleriyle bölgede beş kata kadar yapılaşmaya izin verildiğini görüyoruz. Bölgenin eğimini de hesaba kattığımızda bu yükseklik yedi kata kadar çıkıyor. Bölgede kat yüksekliğinin ikiden yediye çıkartılması arkeolojik sit alanına ciddi zarar verecektir. Bu durum turizmi koruma mantığına aykırıdır. Ayrıca 1. derece sit alanı ve yeşil alan ilan edilmesi gereken bu 50 bin metrekarelik bölge, ‘turizm alanı’ ilan edilmiş. Bölgenin turizm alanı olarak ilan edilmesi, imara açılması anlamına geliyor. Bu durum şehir planlama ilkelerine aykırıdır.”