Antik Kente, Otel Yapılacak mı?



2 bin 700 yıllık geçmişe sahip olan Phaselis antik kenti, geçtiğimiz ocak ayında 5 yıldızlı otel projesiyle gündeme geldi. Buna göre Rixos Otellerinin Sahibi İş Adamı Fettah Tamince, antik kentin bitişiğindeki arazide, “Dream Of Phaselis” adıyla yeni bir otel inşa etmek için kolları sıvadı. 2005 yılında Antalya merkezli bir başka firmaya tahsis edilen arazide Rixos markasıyla otel inşa etmek isteyen Tamince’nin başvurusu üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü “ÇED Gerekli Değildir” kararı verince, konu kamuoyunun gündemine geldi ve büyük tepkilere neden oldu.

Yöre halkı eylem yaptı

Bir bölümü arkeolojik sit alanı olan milli park sınırlarındaki arazide otel yapımına karşı çıkan demokratik kitle örgütleri ve yurttaşlar, projeye verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için Antalya İdare Mahkemesinde dava açtı.

Evrensel'den Yusuf Yavuz'un haberine göre, mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti ise bugün Phaselis’te otel yapılmak istenen arazide inceleme yaptı. Bilirkişi heyeti bölgeye gelmeden önce alanda toplanan Phaselis İnisiyatifi, Kemer Sivil Toplum Platformu, Kemer Esnaf Derneği,  Çıralı Çevre Koruma Derneği ve Kemer Doğa Dostları Spor Kulübü üyeleri ve yöre halkı Phaselis’in betonlaşmaması için pankart açıp basın açıklaması yaptı.

Burada konuşan Antalya Diş Hekimleri Odası Çevre Komisyonu Başkanı Erdal Elginöz, projedeki hukuksuzluklar nedeniyle girişime dava açtıklarını belirterek, 185 bin metrekarelik alanı kapsayacak olan söz konusu otel projesinin bin yatak, 3 büyük, 13 küçük havuz olmak üzere 286 adet binadan oluşacak bir beton yığını olduğunu dile getirdi. Otel için tahsis edilen alanın 20 bin metrekaresinin 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı içerisinde kaldığına dikkat çeken Elginöz, “Aynı zamanda tamamı Beydağları Sahil Milli Parkı içinde kalan otel projesi için, milli park uzun dönem planlarında uygunsuz düzenlemeler yapılmış, imar planları yine usule aykırı şekilde değiştirilmiştir. Yine bu otel nedeniyle çok sayıda yetişmiş çam ağacı kesilecektir. Bu ağaçların sayısı hakkında ÇED raporunda hiçbir bilgi yoktur” dedi.

Heyette arkeolog yoktu

Bilirkişi kurulunun, gerçekleri yerinde inceledikten sonra bilimin ve adaletin gereğini yerine getireceğine ve “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptal edileceğine inandıklarını kaydeden Antalya Diş Hekimleri Odası Çevre Komisyonu Başkanı Erdal Elginöz, Elginöz, “Ancak, bilirkişi heyetinde arkeolog bulunmadığını öğrenmiş bulunuyoruz, Phaselis gibi önemli tarihsel ve arkeolojik değerlere sahip bir konuda, bilirkişi heyetinde arkeolog bulunmamasını anlamlandıramadığımızı da ifade etmek isteriz. Bu eksikliğin giderilmesi için dilekçemizi Antalya İdare Mahkemesine verdik. Yöre halkı ve yerel dernekler olarak, sonuna kadar bu otel projesinin karşısında olacağımızı bildirir, UNESCO Dünya Mirası yedek listesinde bulunan Phaselis’in bütün ‘Territorium’u ile birlikte korunmasının ülkemiz için çok daha büyük bir kazanç olacağı gerçeğinin altını bir kez daha çizmek isteriz” diye konuştu.