Antik Kente Beton Müze



Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bulunan Hierapolis Antik Kenti yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya. Kep Dijital Müzecilik ve Turizm İşletmeleri AŞ’nin antik kent bölgesinde dijital deneyim müzesi yapma projesine Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 26 Ağustos 2022 tarihinde uygunluk kararı verdi. Kurul, müzenin 666 numaralı parsel yerine 6 pafta 983 parselde yapılabilmesini uygun gördü.

Evrensel’den Hilmi Mıynat’ın haberine göre; Mimarlar Odası Denizli Şubesi antik kent bölgesinde yapılaşmaya karşı çıkarken, dijital müzenin antik kent bölgesine değil de şehir merkezine yapılmasının daha uygun olacağını dile getiriyor. Konuyla ilgili araştırmalarını sürdüren Mimarlar Odası Denizli Şubesi dava açmaya hazırlanıyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

‘Pamukkale’nin kendisi müze olarak kalsın’
Dijital müzeye karşı olmadıklarının altını çizen Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel, “Buradaki konu, Pamukkale’nin, yani travertenlerin üzerine bir yapı yapıyorsunuz. Bunun adına müze deyin başka bir şey deyin. Bizim karşı çıktığımız konu bu. Çünkü orası dört tane korumaya tabii. Tabiat varlıklarının korunması, UNESCO koruması, Çevre Koruma Bölgesi ve sit alanı. Siz bu dört korumanın olduğu bölgede ‘Ben bir yapı yapacağım’ diyorsunuz. 2 bin metrekare kapalı alana sahip. Dünyanın en doğru projesini de yapsanız orası yeri değil. Ardından mantar gibi o bölgede yapılaşmalar artacaktır. İkincisi dijital müzenin yapım mantığı şudur, siz gidemediğiniz göremediğiniz yerleri dijital ortamda deneyimlersiniz. Yani Pamukkale’yi Londra’da deneyimleyebilirsiniz. Zaten Pamukkale’yi gezmeye geliyorsunuz, oranın içinde dijital müzeyi geziyorsunuz. Biz dijital müze yapılsın istiyoruz. Bu kent merkezine yakın bir yere yapılmalı ki burada yaşayan öğrenciler, gençler de bu dijitallikten faydalanabilsin. Pamukkale’nin kendisi müze olarak kalsın, dijital müzenin yerini hep birlikte düşünelim.” diye konuştu.

‘Travertenlerin üzerine yaptığımız her şey orayı kirletecek’
“Pamukkale’yi görmeye gelenler orada Laodikya’yı görmeye geliyor, travertenleri, antik kenti görmeye geliyor” diyen Kabel şöyle devam etti; “Dijital müze yapılması turisti orada 2 saat fazla tutar. Orası çay kahve içme mekanı olacak. Dolayısıyla kafeterya yapıyorsunuz yani. Bunu gidin yapılaşmaya uygun bir alana yapın. Bizim ’90’lı yıllarda mimarlar odasının da katkısıyla verdiğimiz mücadeleyle nasıl oteller yıkıldıysa tekrar başa dönüyoruz. Sürdürülebilir turizmi desteklemek için yereli desteklemek lazım, doğayı olduğu gibi koruyabilmemiz lazım. Bunun üzerinden bir politika yürütmemiz lazım. O travertenlerin üzerine yaptığımız her şey orayı kirletecek!”

Kabel ayrıca en kısa zamanda konuya ilişkin dava açacaklarını sözlerine ekledi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.