Antik Kent Yeniden Diriliyor

Çukurova Üniversitesi tarafından hazırlanan ve Yatağan Belediyesi ile birlikte birisi yurt dışında toplam 4 üniversitenin desteklediği proje ile Stratonikeia cazibe merkezi haline getirilecek ve turizme açılacak.

Yatağan Termik Santralı'nın kömür üretiminin yapıldığı havzada hafriyat çalışmalarının tehdidi altında olan Stratonikeia Antik Kenti için "Stratonikeia Antik Kenti Ve Yerleşik Çevresini Yaşama Geçirme Projesi" uygulanıyor. Proje birisi yurt dışından 4 üniversite tarafından destekleniyor.

Stratonikeia, bir turizm cenneti olan Muğla yöresinin en ilginç, ama en az bilinen antik kentlerinden biri. Kent yüzyıllar boyunca çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış ve üzerinde kurulmuş olan Eskihisar Köyü ile birlikte, depreme, savaşlara ve termik santrale rağmen, bugüne dek varlığını sürdürmeyi başardı.

İstihdam sağlayacak

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü tarafından hazırlanan bu proje ile yok olmaya yüz tutmuş antik kentin kültürel değerinin ortaya çıkarılması ve kayda geçirilmesi, gerekli hallerde koruma altına alınması, ulusal ve uluslararası düzeyde daha iyi tanıtılması, turizme kazandırılması, yöre halkına yeni istihdam olanaklarının sağlanması sağlanacak. Bunun yanında sanatçılar, akademisyenler, öğrenciler ve turistler için yeni bir cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor.
Proje ile ilgili bilgi veren Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, projenin Muğla Valiliği ile birlikte Muğla, Çukurova ve Kocaeli Üniversiteleri Varna Free Unıvarsıty (Mimarlık Fakültesi) ve Türkiye Toplum Hizmetleri Vakfı tarafından desteklendiğini belirterek "Yatağan Belediyesi projede yüklenici olarak yer alıyor" dedi.