Antep 'Akıllı Sanayi' ile Rekabete Girecek



Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, "Aklınla Bin Yaşa" sloganı ile hayata geçirilen Akıllı Sanayi Projesi'nin Gaziantep'i akılcı ve rekabet edebilen bir şehir haline getireceğini söyledi. Aklı öne çıkaran, rekabet üstünlüğü sağlayacak, nanoteknoloji ile yenilikçiliği esas alan ürünlere odaklanan projenin tanıtımında konuşan Koçer, temel hedefin Gaziantep sanayisinin rekabet gücünü uluslararası rekabete uygun bir yapıya kavuşturmak olduğunu ifade etti. İş hayatının koşullarının her geçen gün zorlaştığını vurgulayan Koçer, "Gaziantep sanayisi de bu sürecin içinde yer alıyor. Oda olarak 2000 yılından bu yana sürekli yeni anlayışlarla farklı projeler üretiyoruz" dedi.

Koçer, 2000 yılında aktif sanayi projesini, 2001'de yeniden ihracat seferberliği projesini, 2002'de kalite seferberliği projesini, 2003'te marka şehir Gaziantep projesini, 2006'da inovasyon vadisi Gaziantep projesini, 2008'de de Ar-Ge'de Gaziantep atılımı projesini hayata geçirdiklerini hatırlattı. Hayata geçirdikleri tüm projelerin temel hedefinin Gaziantep sanayisinin vizyonunu güçlendirmek, sanayiciyi çağın gerekliliğine hazırlamak olduğunu anlatan Koçer, "Şimdi de 10 yıl boyunca hayata geçirdiğimiz projelerimizin tamamlayıcısı olacak, Akıllı Sanayi Projesi'ni hayata geçiriyoruz" diye konuştu.
    
Aklımızı iyi kullanmalıyız

Akıllı sanayi ile firmalara, yatırım aşamasından başlayarak sistem geliştirme, planlama, tedarik, üretim, toplam kalite, markalaşma, Ar-Ge, nanoteknoloji, inovasyon ve pazarlama zinciri başarısının kapılarının açıldığını vurgulayan Koçer, şöyle devam etti: "Akıllı sanayiden beklenen sonuç, rekabet üstünlüğüdür. Aklı öne çıkaran, nanoteknoloji ile yenilikçiliği esas alan yeni bir dönem. Aklımızı iyi kullanmak zorundayız. Projemiz, akıllı rekabet, akıllı yatırım, akıllı üretim, akıllı ürünlere odaklanmış bir vizyon projesi. Bu yola, aklın en büyük sermaye olduğu tezinden hareketle çıktık. Projeyle Gaziantep, rekabetçi, akılcı rekabet edebilen bir şehir olacak."

Koçer, uluslararası rekabet ortamında da aynı performansı gösterebilmesi için Gaziantep sanayisinin yapısal değişimlere ihtiyacı olduğunu ifade etti. Akıllı sanayi kavramının, Gaziantep sanayisinin yatırım sürecinden başlayıp planlama, üretim, pazarlama ve satış sürecinin bütününde gerçekçi, bilimsel, akılcı bir strateji izlenmesini anlattığını kaydeden Koçer, projenin kentin sanayisine kurumsal bir kimlik kazandırmasını hedeflediklerini ifade etti.

Projeyle ilgili www.akillisanayi.com adlı internet sitesini de hayata geçirdiklerini belirten Koçer, projenin 4 yıl aktif olarak süreceğini söyledi.

Akıllı sanayi nedir

Nanoteknoloji ile yenilikçiliği esas alan bir proje. Projeyle, firmalara yatırım aşamasından başlayarak sistem geliştirme, Ar-Ge, inovasyon ve pazarlama zincirinde nasıl bir yol izleneceği gösteriliyor.
    
Projenin hedefleri

- Gaziantep sanayisinin, iller arası rekabet edebilirlik seviyesini artırarak, akıllı sanayi kavramını rehber olarak alan bir yapıya kavuşmasını sağlamak.
- Daha iyi sektörel kararlar verebilmek için gerekli olan bilgiyi elde etmek ve bu yolla Gaziantep sanayisinin küresel rekabet edebilirlik seviyesini artırmak.
- Gaziantep sanayisinin güçlü ve zayıf yönlerini, sanayinin tehdit ve fırsatlarını keşfetmek. Kurumsal bir yolla sorunları ve temel ihtiyaçları ortaya koymak ve Gaziantep sanayisinin başarı faktörlerini tanımlamak.
- Vizyonumuz, Gaziantep sanayisinin sanayi anayasasını oluşturarak, sürdürülebilir rekabet seviyesini yükseltip, global pazarlarda rekabet edebilecek seviyeye getirmek.