Teklif dosyasında, proje sahasında 5 bin 160 kızılçam ağacının yer aldığı bilgisine yer verildi, ne kadarının kesileceği ise belirtilmedi.
DHA'nın haberine göre, Antalya’nın üç tabiatı koruma alanından Alacadağ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın internet sitesinde “Nadir orman ağacı türlerinin yer aldığı, 20’den fazla ağaç türüne sahip oluşu, bozulmamış doğal dokusu ve anıt ağaçların mevcudiyeti ile nadir bulunan ekosistemlerdendir” diye tanıtılıyor.
1 Kasım 1990’da tabiatı koruma alanı ilan edilen Alacadağ’da 2000’li yılların başından itibaren 427 hektarlık koruma alanının sınırlarında birbiri ardına mermer ocakları açılmaya başladı. Bugün Alacadağ’ın çevresinde 12 mermer ve taş ocağı firması var.
Bölgede hali hazırda çalışmaları sürdüren şirketlerden Limra Mermer, kendisine tahsisli 170 hektar alanda belirlediği 25 hektarda kapasite artışı için Antalya valiliğine başvurdu. Firma başvurusunda, bu alanda üretim kapasitesini, yıllık 1000 metreküpten 2 milyon metreküpe çıkartmayı talep etti. Konuya ilişkin proje teklif dosyası ÇED yönetmeliği doğrultusunda valilikçe uygun bulundu ve ÇED sürecinin başladığı ilan edildi.
175 bin liralık yatırımla yıllık 5 milyon 400 bin ton mermer üretimi kapasitesi hedefleyen firmanın ÇED sürecini başlattığı alan, çevre düzeni planında ‘orman’ olarak yer alıyor ve 5 bin 160 kızılçam ağacına ev sahipliği yapıyor.
Mermer ocağı için ne kadar ağacın kesileceğinin yer almadığı raporda, kesim ve taşıma işleminin Finike Orman İşletme Şefliği tarafından yaptırılacağı bilgisi var. Proje alanının yakın çevresinde nesli tehlike altında birçok yaban hayvanı da yaşıyor.