Hızlı nüfus artışı, kentleşme, endüstriyel gelişmeler, mera ve otlakların bozulması ile aşırı otlatma gibi sebeplerin yarattığı çölleşme sorununa dikkat çekmek amacıyla bugün Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenecek.
Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nakkaş, çölleşmeyle mücadele amacıyla, bakanlığın geçtiğimiz yıl 60 bin hektar alanda erozyon kontrolü çalışması yaptığını ve kentlerin etrafında 3 bin hektar yeşil kuşak oluşturduğunu açıkladı. ''Türkiye çöl değildir ve olmasını da istemiyoruz'' diyen Nakkaş, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bu konuda yoğun çaba gösterdiğini belirtti.
"Orman yangınları azaldı"
Nakkaş, 2001'de 14 bin orman yangını yaşanırken, bu rakamın 2005'te 2 bin 700'e indiğini belirterek, yanan orman alanların hızla ağaçlandırılmasına devam ettiklerini söyledi. Çölleşmeyle mücadele konusunda ayrıca, orman zararlılarına karşı biyolojik mücadele yürüttüklerini kaydeden Nakkaş, çölleşmenin dünya genelinde 4 milyar hektardan fazla alanı tehdit ettiğini, 1.5 milyarı aşkın insanın bundan zarar gördüğünü vurguladı.
Nakkaş, yıl boyunca çölleşmeye dikkat çekmek ve halkı bu konuda bilinçlendirmek amacıyla panel ve sergi organizasyonları, pul basımı, doğa yürüyüşü gibi 22 etkinlik düzenlemeyi planladıklarını kaydetti.
Toprakları çölleşen ülkenin sorunları...
TEMA Vakfı Kurucu Onur Başkanı Hayrettin Karaca da, 17 haziran 'Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü' dolayısıyla yaptığı açıklamada ''Toprakları çölleşen bir ülkenin temel sorunları açlık, susuzluk, işsizlik ve iç göçtür” dedi. Karaca, Birleşmiş Milletler raporlarına göre, küresel düzeyde, çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybının 42 milyar dolar olduğunu belirtti.
"135 milyon kişi göç edebilir"
Karaca, ''Bugün dünya üzerinde Almanya ve Fransa'nın toplam nüfusuna karşılık gelen yaklaşık 135 milyon kişi çölleşme nedeniyle göç etme tehlikesi altındadır... Her yıl 12 milyon kişi su kıtlığı ve kirli içme suyu nedeniyle ölmektedir'' diye konuştu.
Çölleşmeye yol açan nedenlerin başında, kurak arazilerin aşırı işlenmesi, aşırı otlatma, ormansızlaşma ve yanlış sulama uygulamalarının yer aldığını bildiren Karaca, bozuk arazilerin hızla ağaçlandırılması gerektiğine dikkati çekti.
Türkiye'deki projeler
Karaca, vakıf olarak Türkiye'deki çölleşme ile mücadele çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla mart ayında 'El Koyun Kampanyası' başlattıklarını anımsattı. Karaca, kampanya ile Ardahan, Hatay, Erzurum, Kastamonu, Kırklareli, Konya ve Şanlıurfa'da toplam 10 köyde kırsal kalkınma projelerinin hayata geçirileceğini söyledi.