Ankara'dan Onay Alma Şartı Kalkıyor, Kamu Arazilerinin Satışı Kolaylaşacak



Hazine arazilerinin satışındaki bürokratik süreci azaltmaya hazırlanan Maliye, çıkaracağı tebliğle satışta yetkinin önemli bir kısmını taşraya devredecek. Kamu arazilerinin satışında defterdarlar Ankara'ya sormadan gayrimenkul satışı gerçekleştirebilecek. Böylece daha kısa sürede daha çok hasılat elde edilebilecek.
 
Yeni kaynak arayan Maliye, kamu arazilerinin satışını kolaylaştırıyor. 2010'u Milli Emlak Yılı ilan eden bakanlık, Hazine arazilerinin satışındaki bürokratik süreci azaltıyor. Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan tebliğ ile satışta yetkinin önemli bir kısmı taşraya devrediliyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in onay vermesi halinde kamu arazilerinin satışında defterdarlar Ankara'ya sormadan satış gerçekleştirebilecek. Belli miktarın altındaki taşınmazların satışında bakanlığın onayı aranmayacak.

Mevcut uygulamada her türlü gayrimenkul devri için bakanlığın onayının arandığına dikkat çeken Maliye'den bir yetkili, "Onay bekleyen düzenleme ile yetkinin büyük kısmı defterdarlıklara bırakılıyor. Büyük meblağlı satışlar haricindeki Hazine'ye ait yerler anında satılabilecek. Böylece daha kısa sürede daha çok hasılat elde edilebilir." dedi. 2009 sonunda Bakan Şimşek'e gönderilen tebliğe onay verilmesi halinde 81 ildeki taşınmazların satışı bürokratik engellere takılmayacak. 21 Aralık 2009 itibarıyla Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmaz sayısı 3 milyon 116 bin 871 adet.

Üç yıllık projeksiyon hazırlayan bakanlık, Hazine arazisi satarak kasayı doldurmayı planlıyor. 2010, 2011 ve 2012 yılı hedeflerine göre önümüzdeki üç yılda arazi satışı ve taşınmaz kira gelirinden yaklaşık 6,5 milyar lira hasılat elde edilecek. Öncelikle yıl sonuna kadar 2 milyar 75 milyon lira değerinde 290 adet taşınmazın satışı gerçekleştirilecek. Bu kapsamda Özelleştirme İdaresi görevlendirilirken satış için ilk devir milli emlak tarafından yapıldı.

Satışların artırılması amacıyla her ilde en değerli ilk 10 ve ilk 100 taşınmaz tespit edilecek. Bunların hukuki durumu, fiili durumu, mekansal konumu belirlenirken, değer tespiti yapılacak. Belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde Hazine'ye ait tescilsiz taşınmaz kalmayacak. Taşınmazlardan potansiyel ve realize edilebilir yüksek değere sahip en az birinde ilgili defterdarlık tarafından özel proje geliştirilecek. Taşınmazların değerini artırmak amacıyla belediyelerle karşılıklı iyi ilişkiler kurulurken, satış çalışmaları belediyelerin imar çalışmalarına göre belirlenecek.