Ankara'da Depolara Akın!



Başkentte, barajlardaki suyun giderek azalması, 'tarihte kaldı' sanılan plastik su depolarına rağbeti artırdı. Plastik depo satışı yapan İbrahim Uzun, geçen yıl yaz boyunca sattığı miktarda depoyu, bu yıl bir ayda sattığını söyledi.

Başkenti besleyen barajlarda su seviyesinin yüzde 8'lere kadar düşmesi üzerine, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) önceki gün bir açıklama yaparak, "Ağustosta su kesintilerine başlıyoruz. En çok kentin yüksek kesimleri etkilenecek. Bazı bölgelere bazen bazı bölgelere hiç su verilemeyecek" demişti.
Kesintiler başlamadan önce su depolamak isteyenlerse depo alımına yöneldi. İbrahim Uzun, en küçük depolarının 100 litrelik olduğunu ama en büyük rağbetin bir, iki ya da üç tonluk depolara gösterildiğini söyledi.

Fayda beklerken...
Su kesintilerinin gerçekten tasarruf sağlayıp sağlayamayacağıysa tartışılıyor. İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu, süresi belirsiz kesintilerin faydadan çok zarar sağlayacağını savundu.
"Sular kesikken açık unutulan musluklar ve boşu boşuna doldurulup su gelince boşaltılan küvetler daha çok su ziyanına yol açıyor. Ayrıca kesintiler su kalitesini bozuyor, borulara kirli su karışabiliyor" diyen Prof. Dr. Ağıralioğlu, bu yüzden beş-altı saatlik kesintiler yerine iki saatlik ve başlangıç saati belli kesintilere gidilmesini önerdi.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin vatandaşların su depolama alışkanlığı nedeniyle geçmişte de su kesintilerinden fayda sağlanamadığını öne sürdü. Çetin, "Başkentte su sıkıntısının tek çözümü, DSİ'nin planladığı Gerede Sistemi'nin devreye sokulmasıdır" dedi.

Musluk ve psikoloji
Su tartışmasına bir yorum da psikoloji cephesinden geldi. Terapilerinde son günlerde su kesintisi ve hijyenle ilgili kaygılarla sık sık karşılaştığını vurgulayan Ankaralı psikolog İlkim Öz Tan, 'kaybetme korkusu'yla bol bol su depolayanların su geldiğinde depoladıkları tüm suyu dökeceklerini düşünüyor: "Kişi, kaybetme korkusuyla biriktirdiği suyu dökerek korku ve kaygılarının attığını düşünür. Bu durumda su kesintilerinin ekonomik olduğunu sanmıyorum."

331 sigara-kibrit yangını
Kurak geçen yazla başkentte yangın sayısı da arttı. Başkentte son bir ayda 520 yangın çıktı. Bunlardan 331'ini söndürülmeden atılan sigara ve kibritlerin başlattığı anlaşıldı. Kışın günde ortalama 10 olan yangın sayısı da 50'ye çıktı.