“Demokratik Ankara Deneyimi”
Başlatıkları Ankara restorasyon atölyeleri ile ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Atölyelerle Ankara için yeni bir katılımcı model ortaya çıkıyor. Fikirler tartışılıyor, haritalama, iş planları kısa orta ve uzun vadeler de yapılacaklar gruplanıyor. Ankaralılar uzmanlar ve gençlerin katılımı ile yürütülen atölyeler kesintisiz bir katılımı tarif ediyor ve kent yönetiminde ‘Demokratik Ankara Deneyimi’ tartışmasını da açıyor” dedi.
Candan şunları kaydetti: “Kent yönetiminde yenilikçi ve yaratıcı süreçlerin yaşanılması kaçınılmaz. Katılım bir model değil, bir süreçtir. Toplumun her dönemdeki ihtiyaçlarına cevap verdiğiniz süreçte, bu sürecin her aşamasının mekanı kamusal alanlardır. 25 yıldır düşük yoğunluklu bir savaş ortamından çıkan Ankara’nın ve Ankaralıların, normalleşme ve iyileştirici süreçlerinin yaşanması zorunluluğumuzdur. Ankara restorasyon atölyeleri ‘Demokratik Ankara Deneyimi’ni ortaya çıkartacak. Yoğun ilgi gösterilen çalışmalar devam ediyor. Unutulanlar tekrar hatırlanıyor, bir bellek tazeleniyor. Öncelikler belirleniyor, raporlanıyor, haritalanıyor ve yol gösterici iş planları yapılıyor. Atölyelere her aşamada katılınabiliyor. Çünkü her toplantının raporlaması yapılıyor. Yeni gelen bu sürece kolayca eklemlenebiliyor.”
Candan, Başkent Ankara’nın bilgi ve bilgeliğinin yeniden açığa çıkartıldığı, tarihi mekânlarından sivil mimari bellek izlerinin tümünün sürüldüğü, başkent olma hafızasının yeniden kurgulandığı restorasyon atölyelerini şöyle tarifledi: “Atölyelerde, Gençlik Parkı’nda ışıklı Atatürk portresinden, sanat kokan sokaklarında bulunan tüm anıtların aydınlatmasına, Ulus tarihi kent merkezinde Roma yolunun yeniden bizimle buluşmasına, İmrahor Vadisi’nden AOÇ arazilerine kadar olan yeşil aksın yeniden açığa çıkarılmasına, derelerimizin üstünün kapatılmamasına, Anafartalar Çarşısı’nın başkentin belleğinden koparılamayacağına, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Binası'nın kentsel avluları ile birlikte bir kent müzesine dönüşümüne, Güven Park, Saraçoğlu, Seğmenler, Botanik parklarının insanlarla dolup taşmasına, Botanik Parkı’nın simgesi cam seranın yeniden onarılması, Ankara’nın kendi bitkisini kendisinin yetiştirmesi programına, halkın mutlak yönetim içinde yer almasına, sokaklarında festival şenlikleri ile müziklerin çınlamasına, Cumhuriyet aksındaki tüm kamusal binaların iadei-itibarına, Kurtuluş Parkı’ndaki Sarı Kız heykelinde Cebeci Stadı açık yeşilinin Ankara’nın nefes koridorları olduğuna, ulaşım ve erişiminin önce yaya olacağına, toplu taşımdan vaz geçilmeyeceğine, Güvenpark’ın minibüs depolama alanı alamayacağına, vadilerinde bademlerin, leylakların, sevgi çiçekleri ile kokuların dans ettiği mekânlarına kavuşmanın ideası yankılanıyor.”
Candan, “Herkesi Ankara restorasyon atölyelerinde görev almaya davet ediyoruz. Ankara’nın iyileştirici uygulamalara ve umuda ihtiyacı var. Başkentte yeni bir deneyim ortaya çıkıyor. ‘Demokratik Ankara Deneyimi’ çalışmalarına katılmak ücretsiz, gönüllü ve açıktır” dedi.
Candan, atölye sonuçlarının Ankara Büyükşehir Belediyesi ile etap etap paylaşılacağının bilgisini de verdi.