Köykent Projesi Durduruldu

Ordu’nun Mesudiye İlçesi’ndeki “Köykent Projesi” durduruldu. Proje kapsamında devletin Yap-İşlet-Devret modeliyle kurduğu kereste fabrikasının zarar etmesi nedeniyle yüzlerce köylü icralık oldu. Bülent Ecevit’in kırsal kalkınma projesi olarak adlandırılan köykent projesi beş yıl önce Ordu’nun Mesudiye İlçesi’ne bağlı 9 köyde hayata geçirildi.

İlçedeki 9 köyde başlatılan Köykent Projesi çerçevesinde, köyler yeni yollarla birbirine bağlandı. Yollar asfaltlandı. Köylere elektrik, su, telefon getirildi. Meyve ve çam fidanlıkları hazırlandı. Özel mezarlıklar yapıldı. Her köye bir köy konağı inşa edildi. Sağlık ve Kültür Merkezleri oluşturuldu. Futbol, basketbol sahaları, çocuk oyun alanları ve okullar inşa edildi.

Eğitim, sağlık ve sosyal yaşam alanlarının dışında köylülerin çalışarak ekonomik açıdan gelişmelerini sağlamak amacıyla da bir de kereste fabrikası kuruldu. Proje nedeniyle gurbetteki köylülerin çoğu geri döndü. Bu nedenle onlarca yeni ev yapıldı.

Erdoğan hükümeti göreve gelince, trilyonlarca lira harcama yapılan Köykent Projesi askıya alındı. Projenin merkez köyü Çavdar’da bulunan Sağlık ve Kültür Merkezi’ndeki personel ile itfaiye ve ambulans Mesudi’ye çekildi. Yol, içmesuyu ve kanalizasyon çalışmaları durduruldu. Köylüler, telefon ücretlerini yüksek bulunca hatları iptal ettirdi.

Mezarlıklar, meyve fidanlıkları ve futbol sahasında yaban otları yükseldi. Yollar çukurlarla doldu. Bölgeye başlayan göç durdu. Yöre halkı yeniden batıya göç etmeye başladı. Bu nedenle çok sayıda inşaat yarıda kaldı.

400 köylü hakkında icra takibi
600 milyar liraya malolan kereste fabrikası köylüler tarafından işletilemeyince zarar etti. İşletmek için yeni sermaye bulunamadı. Devlet de 400 köylüyü icraya vererek işlem başlattı.

Çavdar Köyü Muhtarı İbrahim Ünver, yüzde 75’i tamamlanan projenin yüzde 25’lik bölümünün kaldığını belirterek, “Devlette devamlılık esası vardır. Projeyi neden durdular, anlamadık. Çavdar köyünde 250 hane vardı, 40 haneye düştü. Yani göç yeniden başladı” dedi.

Ünver, en büyük tepkiyi ise, haklarında haciz işlemi başlatılmasına gösterdi. Ünver, “Devletin fabrikayı bizim için yaptığını, kişi başına 10’ar milyon lira alarak bizi ortak yaptığını sanıyorduk. Meğer kredi kullandırılarak yapılmış. Şimdi bizden bu parayı istiyorlar. Köykent Projesi kapsamındaki 400 köylü hakkında icra takibi başlatıldı. Benden de 1.5 milyar lira istiyorlar” dedi.

Diğer köylerin muhtarları ile köylüler, yatırımın yarıda bırakılmasını, fabrika nedeniyle kendilerine icra işleminin başlatılmasına tepki gösterdiler.