'Ankara, Hem Siyasi Hem de Ekonomik Olarak Boşaltılıyor'
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Merkez Bankası'nın (MB) İstanbul'a taşınması fikrini eleştirerek, hem ekonomik hem de siyasi açıdan başkentin ''içinin boşaltılmak'' istendiğini kaydetti. Şube, ''Yetkilileri aldıkları kararlarda Ankara'nın ve Anadolu'nun yaşaması için gerekli olan kültürel, endüstriyel, siyasi, ideolojik ve tarihsel özgünlüklerine sahip çıkmaya davet ediyoruz'' vurgusunu yaptı.
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan 'ın MB'nin idare merkezinin İstanbul'a taşınacağı yönündeki açıklaması, Ankara milletvekillerinin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin Ankara şubelerince de eleştiriliyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu da konuya ilişkin bir açıklama yaparak, söz konusu yaklaşımın ''Ankara'nın içini boşaltma'' amacının parçası olduğunu kaydetti. Açıklamada, ''Salt ekonomik açıdan değil, siyasi açıdan da başkent Ankara'nın içinin boşaltılması öngörülmektedir'' vurgusu yapılarak, ''Ankara'nın Cumhuriyet'le birlikte yeniden inşasında, yalnızca kent değil, ülkenin kendisi de inşa edilmiştir'' dendi.
Açıklamaya şöyle devam edildi:
''Endüstrisizleştirme ile beraber şehrin ekonomisi gittikçe daraltılmış, Ankara'da ikamet eden pek çok önemli kurum ve kuruluş şehri terk etmiştir... MB idaresinin başkent Ankara'dan uzaklaşarak sermaye gruplarının tekeline bırakılması 'ulus-devlet' ideolojisinin çözülerek devletin sermayeye teslim olması olarak görülmelidir. Anadolu'ya eşit mesafede bulunan Ankara'dan uzaklaşan bir kamu kurumu, Anadolu'nun gelişmesi ve geliştirilmesi ilkesinden ödün vererek, sermaye odaklı gelişmeyi önemsediğini bizlere kanıtlamaktadır. Böylesi bir açılım yalnızca Ankara'nın kamu odaklı gelişimine değil, Anadolu'daki gelişim ve dönüşümüne yıkıcılık getirecektir.''
Ankara'nın kentsel gelişiminin ''günübirlik eylem ve kararlarla'' şekillendiğine işaret eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, ''Kentimizin yoksullaştırılması ve pek çok alandan yoksunlaştırılmasına karşı çıkıyoruz. Yetkilileri aldıkları kararlarda Ankara'nın ve Anadolu'nun yaşaması için gerekli olan kültürel, endüstriyel, siyasi, ideolojik ve tarihsel özgünlüklerine sahip çıkmaya davet ediyoruz'' görüşünü belirtti.