Ankara Bir Kültür Merkezine Kavuştu



Ankara’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla açılan Cer Modern’i gezdim.

Eski Cer Atölyesi, gerçek kimliği bozulmadan, mimarisine dokunulmadan onarılıp, bir kültür merkezine dönüştürüldü.

Ertuğrul Günay’ın bu yapının ortaya çıkması için gösterdiği çabayı, verdiği emeği yakından biliyorum.

Özellikle eski yapıların onarılarak sanata kazandırılması girişimlerini Batı ziyaretlerimde imrenerek seyreder, gezerdim. Şimdi bu mutluluğu sözünü ettiğim binayı gezerken yaşadım.

Cer Modern nedir? Hangi amaçları hedeflemiştir?

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) desteğiyle hayata geçirilen CerModern, Ankara’da kültürel ve sanatsal üretimin gelişmesine katkıda bulunarak, ulusal ve uluslararası sanat etkinliklerinin ve eserlerinin sergilenmesine olanak sağlıyor.

“Toplumsal bir eğitim projesi” olmayı hedefleyen CerModern, her yaştan ziyaretçinin yerinde sanat üretimine katılmasını sağlamak amacıyla sürekli proje üreten bir kültür ve eğitim merkezi olmayı hedefliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından eski vagon tamirhaneleri ve Cer atölyelerinin restorasyonuyla kazanılan CerModern, çağdaş müze mimarisinin bir örneği olarak hayata geçiyor.

Ankara’nın kent kimliğine önemli bir katkı yapacak olan CerModern, başkentte sanatsal ve kültürel bir vitrin olmasının yanında çok yönlü ve farklı sanat disiplinlerini bir arada sanat izleyicisiyle buluşturmayı amaçlıyor.”

**

Girişte dikkatimi çeken, geniş, ferah, çağdaş tekniklerle donatılmış 4500 metrekarelik sergi salonu. Duvarları sökülebilen, her türlü sergi düzenlemesine uygun bir mekân. Ayrıca 700 metrekarelik bir fotoğraf sergi salonu, güzel aydınlatılması ile öne çıkıyor.

İlk sergi "Sonsuz" başlığını taşıyor. Ebru Özdemir Koleksiyonu’ndan bir seçki. Küratörlüğünü Döne Otyam ile Deniz Artun yapmış.

Serginin ara başlıkları şöyle: Yüz/Sır, Ten/Beden, Düş/Renk, Yazı/İm, Göç/Akın, Yer/İz.

Küratörler, serginin, koleksiyonun özelliği konusunda, sergiyi gezeni bilgilendirecek açıklamalar sunmuşlar.

Güzel bir katalog hazırlanmış.

Girişteki geniş alanda geçen yıl iki bin kişinin geldiği bir konser gerçekleştirilmiş.

Yaz aylarında hiç kuşkusuz burası bir açık hava konser mekânı olarak hizmet verecektir.

Sergiyi gezdikten ya da burada bir konuşmaya katıldıktan sonra, Sanat Kütüphanesi’ne uğrayıp, rahatça okumalar yapabilirsiniz. Sanat konusundaki temel kitapları burada bulabilirsiniz.

Dört yüz kişiye yakın kapasiteli güzel bir salon var binada. Küçük konserler verilebilir, gösteriler yapılabilir, sempozyumlar düzenlenebilir.

Sergileri gezdikten, sempozyumu dinledikten sonra dışarı çıkıp Cafe@modern’de kahvenizi, çayınızı içebilirsiniz.

Sık sık yinelerim, böyle mekânlarda/kültür merkezlerinde, sergilenen yapıtlardan esinlenerek yapılan objeler satılmalıdır. CerModern’de bu anlayış da ihmal edilmemiş.

Aşağı kat, sanatçılara olumlu, yararlı yaklaşımın örneğini veriyor.

Dört tane 60 metrekarelik oda ressamlara atölye olarak tahsis edilmiş, kim isterse binada 6 ay boyunca bir kuruş ödemeden çalışabilecek, eğer sırada başka kimseler yoksa süre de uzatılabilecek.

Bir tane de daha büyük kapasitede heykel atölyesi var.

Girişteki lokomotifin buraya verdiği havayı da unutmamalıyım.

**

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’la bu merkezin ortaya çıkmasını sağlayanlara teşekkür ediyorum.

Bir kenti güzelleştiren bu tür yapılardır, yoksa gökdelenler değil.