Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Gümüşkesen Mahallesi'ndeki 1800 yıllık tarihi Gümüşkesen Anıt Mezarı'nın bitişiğine Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri'ni işleten şirketin 13 Aralık 2016 tarihinde imzalanan protokol kapsamında inşa ettiği Milas Yeni Arkeoloji Müzesi ve Gümüşkesen Anıtı Çevre Düzenleme projeleri binanın bitimi ile büyük tepkilere neden oldu. Aralık 2017 yılında inşaatına başlanan müze inşaatı yaklaşık 11 ay sonra kaderine terk edildi.
Sözcü’den Yaşar Anter’in haberine göre; Arkeologların M.S. 160-180 olarak tarihledikleri Gümüşkesen Mezar Anıtı'nın müze müdürlüğü inşaatı nedeni ile 5 yıldır ziyarete kapalı olması profesyonel tur rehberlerini isyan ettirdi.
Profesyonel rehber Ali Kılıç “Tarihi Gümüşkesen Mezar Anıtı Muğla ve Ege'de ender rastlanan güzellikte bir yer ancak bu ucube bina nedeniyle ziyarete kapatıldığı gibi uzaktan da olsa göstermek için getirdiğimiz tarihçi ve kültür meraklısı turistler beton binayı görünce buna anlam veremiyorlar, biz de anlatmakta güçlük çekiyoruz.” diye konuştu.
Bodrum'da yaşayan mimar Jülide Fırat ise yaptığı açıklamada, “MS 160-180 yılları arasında Romalıların yaptığı bir antik mezar anıtının yanı başında yapılan bu kibirli yapıyı görünce dehşete düşmeyen varsa o kişinin yurt sevgisinden bahsedilemez sanırım. Tescilli 100 yıllık yapılarda dahi yaklaşma mesafesi 10 metredir. Yeni yapılacak yapının mevcut tarihi yapının görsel algısını engellememesi gerekir. Söz konusu durumda ise her türlü koruma şartı ihlal edilmiştir. Bir an önce bu yanlıştan ve tarihe olan bu saygısızlıktan dönülmeli, yeni yapı tamamen yıkılıp çevre düzeni eski haline getirilmelidir.” ifadelerini kullandı.
Yıkılacak diyorlar ama bir türlü yıkılmıyor
Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ise ucube bina yüzünden tarihi anıt mezarın 5 yıldır ziyarete kapalı olduğunu belirterek, “Son üç yüzyıldır o tarihsel anıt seyyahların, tarihçilerin, arkeologların uğrak yeri olmuştur. İnsanlığın mirası, değeri olan bir kültür-tarih varlığındaki bu pervasızlık sözüm ona durduruldu. Alakalı siyasiler ‘yanlıştı’, etkili-yetkili merciler ise ‘yıkılacak’ diyorlar. Müze inşaatı olarak adlandırılan şantiye derhal oradan tasfiye edilmeli. O iki firma bir daha uğramamak ve geri dönmemek üzere bölgeden uzaklaştırılmalıdır. Mimari ve tarihsel-siluet tekrar aslına dönüştürülmelidir. Unutulmasın ki; Milas ile Bodrum'un bugünkü doku uyuşmasının tarihsel kökenleri de vardır. Karya uygarlığının başkenti Mylasa (Milas)'dan, Halikarnassos (Bodrum)'a taşınmıştır.
Bölgemize yönelik olarak hiçbir başkentte alınan yağma karar ve planı, antik başkentlerimiz Mylasa ve Halikarnasos'dan geçmeyecektir. Hele de bu karar ve planlar; kültür, tarih değerlerimizin iş bilmezlikle çarçur edilmesine, talan ve tahrifine yol açıyorsa buna asla sessiz kalmamız söz konusu olamaz. Gümüşkesen Mezar Anıtı'nda, tarihimizin-kültürümüzün kemiklerinin sızlatılmasına izin vermeyeceğiz. O iki firma da öyle ellerini, kollarını sallayarak bölgeyi terk etmemelidir.” dedi.
Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.