Amiral Gemisi Su Alıyor!



Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü inşaat, 300 farklı alt sektörü destekleyen özelliğiyle toplam istihdam içinde iş yaratma bakımından yine öncü olma özelliğini sürdürüyor.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, inşaat sektörünün, yüzde 7.5’lik toplam istihdamda istihdam yaratma oranıyla doğrudan 2 milyon kişiye ekmek sağladığını söyledi.

Hüseyin Aslan, inşaat sektörünün bu öncü rolüne rağmen, yıllar bazındaki istatistiklerde düşme yönünde seyir izlenmesinin risk olduğunu vurguladı. İnşaat sektöründe son yıllarda durgunluğa girilmesi gerçeğini TÜİK verilerinin doğruladığını anlatan Aslan, şunları söyledi: “2015 yılının ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 27,4, yüzölçümü yüzde 28,4, değeri yüzde 22,9, daire sayısı yüzde 27,7 oranlarında azaldı. Bu azalış, inşaat ve istihdam açısından alarmdır. Türk Ekonomisi’nin amiral gemisi su almaktadır”;

Aslan şöyle konuştu: “2015 yılının ilk altı ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısının yüzde 26,8, yüzölçümünün yüzde 19,4, değerinin yüzde 13,8, daire sayısının yüzde 16,6 oranında azaldığı izlenmiştir. Bunların yanında bazı kuruluşların raporları dikkate alındığında 2014 yılının tamamında konut inşaat maliyetlerinin yüzde 9,5 arttığı gözlenirken; Eylül 2014 ile Eylül 2015 arası dönemde, bu maliyetlerin artışının yüzde 5,9’a ulaştığı görülmüştür.”

Konut kredisi faizleri artacak

Hüseyin Aslan, son aylarda artan döviz fiyatları sebebiyle inşaat maliyetlerinin önümüzdeki aylarda çok daha hızlı artacağı ve çift basamaklı rakamlara ulaşacağının tahmin edildiğine değindi.  Aslan, “Bunların yanında bankalar tarafından açılan konut kredilerinin faiz oranlarında son aylarda 2-3 puanlık artışlar olduğu ortada. Artan döviz değeri ve enflasyon beklentileri ile beraber önümüzdeki aylarda bu faiz oranlarının bir miktar daha artacağını söylemek yanlış olmaz” diye konuştu.

Gerileme sürebilir

İnşaat sektörünün son yıllarda içinde bulunduğu durgunluğun son aylarda önceki yıllara kıyasla gerilemeye başladığına dikkat çeken Aslan, “Artan döviz fiyatları ve dönemsel değişkenlik gösteren ekonomik koşullara bakarsak, ileride inşaat sektöründeki gerilemenin ivmelenerek devam edeceğini söyleyebiliriz” dedi.