Libya lideri Kaddafi’nin, “Lokerby uçak kazası mağdurlarının yakınlarına, bugüne kadar dünyanın terör eylemlerinde en yüksek kan parası saydığı 2.7 milyar dolar vermeyi kabul etmesi” Birleşmiş Milletler’in, on yıldan bu yana Libya’ya yönelik ekonomik yaptırımları, her türlü ambargoyu kaldırmasını gündeme getirmişti.
Libya’nın yeniden petrol zenginliğini ülke kalkınmasında kullanabileceğini dikkate alan Ankara, yeniden Libya’ya yönelme kararı alırken, Eylül ayında da Libya’ya ekonomik yaptırımların kaldırılmasıyla, yıllardır sürüncemede kalan, bu ülkeden 500 milyon dolarlık müteahhitlik alacağımızın tahsili için” hükümet harekete geçti.
Dış Ticaret’ten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, “Eylül ayında Türk müteahhitlerin 500 milyon doları bulan alacakları için Libya’ya ticaret heyeti gönderileceğini” açıkladı. Kürşad Tüzmen, “Türk müteahhitlerin bu ülkede 200 milyon dolarlık bir kontrat sağladıklarını belirtip, “Türk müteahhitlerin özellikle su arıtması ve sulama projeleriyle ilgili olarak altyapı ve üstyapıda hizmet sunduklarını” söyledi. Devlet Bakanı Tüzmen, “Türk müteahhitlerin eski alacakları için, Eylül ayından sonra, içinde Türk müteahhitlerinin de yer alacağı bir ticaret heyetinin Libya’ya gideceklerini” açıkladı.
“Bizim amacımız bütün alacakları tahsil için gitmek değil” diyen Devlet Bakanı Tüzmen, “Biz bu girişimle tamamiyle, iki ülke arasındaki ticari ilişkileri arttırmayı amaçlıyoruz. Önemli olan mevcut ihracat ve müteahhitlik işlerini arttırmak” dedi.
Müteahhitlerin, “Teminat mektubuna sıkıntılarına ilişkin açıklamalarda” da bulunan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, “Sıkıntının Türkiye bankacılık sistemindeki sıkıntıyla alakalı olduğunu, bu sıkıntının ortadan kalkmasıyla ve bankacılık sisteminin çalışmalarıyla da sorunun çözümleneceğini” söyledi.
Türk müteahhitlerin Libya’dan alacakları geçtiğimiz on yıllık süreçte, yılan hikayesine dönmüştü. Değişik hükümetler, bu alacaklar için devreye girerken, son atak, Refahyol Hükümeti döneminde olmuş, bir daha da girişim olmamıştı.
Türk-Libya ilişkileri, 1980’lerin başında, “Türk müteahhitlerinin dış pazarlara açıkladıkları dönemde bahar havasını yaşarken, müteahhitlerimiz Libya’nın sulama, su arıtma, yol ve konut projelerinde büyük yatırımlara imza atmış. Libya ayrıca Türkiye’nin en büyük ihracat pazarları arasına da girmişti.
Öte yandan, Irak pazarında da Türk müteahhitlerin, iki ayda aldıkları işin, 90 milyon doları bulduğu” kaydedildi.