‘Altyapı Kötü, En İyiyi Planlıyoruz’



Ankara’da sık sık yaşanan elektrik kesintilerinin nedenlerini açıklayan Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Yetik Kadri Mert, “Ankara’nın altyapısı çok eski. Başkente yakışmayan bir altyapı söz konusu olduğu için bakım yapmak adına planlı kesintiler yapıyoruz” dedi. Mert ayrıca Ankara’daki trafolarda önleyici bakım yapılmadığını da söyledi.

Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş.’yi, 1 milyar 225 milyon dolara 28 Ocak 2009 tarihinde devralan Enerjisa, Avrupa’nın en iyi elektrik dağıtım sistemini kurmak amacıyla yola çıktı. Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Karabük, Zonguldak, Kastamonu, Bartın’a elektrik götüren, 7 ayrı kentte 3.2 milyon müşteriye hizmet veren Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş, şebeke yenileme ve iyileştirme dahil yaklaşık 100 milyon TL yatırım gerçekleştirdi. Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Yetik Kadri Mert ise Başkent EDAŞ’ın dağıtım özelleştirmelerinin en büyüğü ve ilki olduğunu kaydetti. Tüketimlerinin yılda 12 bin terawat saat olduğunu belirten Mert, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kendimize hissedarlarımız olan Sabancı ve Verbund’un verdiği güçle Avrupa’nın sayılı enerji şirketlerinden biri olma hedefini belirledik. Enerji grubumuz ayrıca üretim, ticaret ve dağıtıma sahip olan bir grup. 2015 yılında Türkiye’de yüzde 10’luk bir pazar payını öngörüyoruz. Yine 2015 yılı sonunda 6 milyar Euro’nun üzerinde yatırım planımız var. Bu ağustos ayında ise Enerjisa Üretim Şirketimiz Bandırma’da 920 MW kurulu gücünde Enerjisa Bandırma Doğalgaz santralimiz devreye alacak. 2011 yılından itibaren de diğer santral projelerimiz sırasıyla devreye girecek. Hedefimiz lider enerji şirketi olmak.”

Türkiye’nin yanı sıra Avrupa’nın sayılı şirketlerinden biri olmayı hedeflediklerini kaydeden Mert, dağıtım alanında dünyanın önemli şirketlerini örnek aldıklarını söyledi.

‘Scada ile bir ilki yapıyoruz’

Türkiye’de modern, uzaktan izleme merkezi “scada”nın olmadığına, bu anlamda bir ilki de çok yakında yaşama geçireceklerine dikkat çeken Mert, orta gerilim üzerindeki ana noktaları izlediklerini söyledi. Scada projesinin tamamlanması ile birlikte arızaları anında öğrenip, yerini tespit ederek, zaman kaybı yaşamadan müdahale edebileceklerini belirten Mert, “Şu anda scada pilot uygulama olduğu için bütün noktalara ulaşamıyoruz ama çalışmalarımız başladı. Merkezi kontrol ünitesinin açılışını ise eylül ayında yapmayı planlıyoruz. Bunların yanında Ankara’nın altyapısı çok eski. Başkente yakışmayan bir altyapı söz konusu. Bizim aldığımız sistemin devamında sistemleri tamamen yeniden şirket kurarcasına hazırlıklarımızı bitirmek üzere çalışıyoruz. Ayrıca 2012 yılı sonunda müşterilere ‘İyi ki özelleştirme yapılmış’ dedirtmek de istiyoruz” diye konuştu.

Kesintilerin artmasıyla birlikte arızaya yetişilemediğini, Ankara’daki trafoların son yıllarda planlı bakımının yapılmadığını dile getiren Mert, şu an yaşanan aksaklıkların da bakımsızlıktan kaynaklandığını belirtti. Mert ayrıca her trafonun 1-2 yıllık aralarla önleyici büyük bakımdan geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Önleyici bakım konusunda eksiklerimiz var. Yaz ayları ile birlikte büyük çaplı planlı bakıma başladık. Ve 5-6 saatlik bakımlar yapıyoruz. Kesintiler öncesinde duyurular yapıp, planlı olduğunu açıklıyoruz. Son yıllarda bakımı yapılmayan trafoları 6 aylık sıkı bir planlı bakımdan geçiriyoruz. Hedefimiz; plansız kesintilerin sayısını yüzde 30 azaltmak yönündedir.”

20 yıllık master planı

Hizmet götürdükleri bölgelere dünyanın üst düzey altyapısını kurmayı hedeflediklerini kaydeden Mert, 3 milyon 200 bini bulan müşterilerinin bütün bilgilerini kayıt altına aldıklarını söyledi. En uzaktaki müşterilerine bile çok yakın olacaklarını kaydeden Mert, şunları anlattı:

“Altyapımızı, sorunları tek noktadan çözebilecek şekilde hazırladık. Yatırımlarla ilgili olarak ise 5 yıllık master planımız hazırlanırken, bu yılın sonunda da 20 yıllık master planı tamamlanmış olacak. Bu yatırım planlarıyla birlikte gerilim, arıza, kesinti gibi sorunlar geride kalacak. Plansız olunduğu için master planı ile bu sıkıntılar aşılacak. Sunduğumuz master planlar EPDK tarafından onaylandığı zaman Başkent EDAŞ bölgesi olarak uluslararası düzeyde kaliteye ulaşacağız. Örneğin Gölbaşı, İncek tarafındaki trafoların çoğu müşterilerimize ait, bunlar verimsizlik yaratıyor. Bunları master planımız çerçevesinde yeniden düzenlememiz gerekiyor”