Altın Değerindeki Atıklar



İlçe belediyelerin ve ambalaj üreten firmaların yeteri kadar önem vermediği geri dönüşümün uygulanamaması nedeniyle her yıl 4 milyon ton atık, ekonomiye kazandırılamadan kaybediliyor. Bir ton kâğıdın geri dönüştürülmesiyle 17 adet büyük ağacın kesilmesinin önlendiğini hesaba katarsak kaybın ne denli büyük olduğunu da görebiliriz.

Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) Genel Sekreteri Mete İmer, İstanbul’da yalnızca Kadıköy, Beşiktaş ve Pendik ilçe belediyeleri ile geri dönüşüm çalışması yaptıklarını belirterek diğer ilçe belediyelerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yan kuruluşu olan İSTAÇ ile çalıştığını anlattı.

Sorumluluk ilçelerde

Artık atıkların kaynağında ayrı toplanması sorumluluğunun ilçe belediyelerinde olduğunu ifade eden İmer, “Büyükşehirin şimdi yalnızca koordinasyon görevi var. İlçelerin bazıları İSTAÇ ile çalışıyor. Fakat toplanan atık miktarının çok düşük olduğu söyleniyor” dedi.

İmer, piyasaya ambalaj ürünleri sunan firmaların da büyük sorumluluğu olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Türkiye’de piyasaya ambalaj süren 10 binlerce firma var. Çevre ve Orman Bakanlığı’na bildirim yapanların sayısı 5 bin civarında. 800’ü de ÇEVKO ile çalışıyor. Bizim dışımızda çalışan firmaların büyük kısmı da bakanlığa bildirim yapmış ama belgelendirmesini yapmamış durumda. Sisteme katılmayan firma sayısı çok ciddi.”

İSTAÇ’ın pilot projesi kapsamında kentte 20 ilçede, konutlara mavi çöp torbaları dağıtıldı. Atıklar belirlenen gün ve saatlerde toplanıyor. Bahçelievler Belediyesi atıkların geri kazanımı için, kamu kurumlarına karton kutu yerleştirdi.

Geri kazanımın önemi

• 1 ton plastik ambalajın üretilmesinde 14.000 kilovat/saat enerji tüketildiğinden atıkların dönüşümü elektrik enerjisi tasarrufu sağlıyor.

• Doğaya karışması 400-1000 yıl süren plastiği geri dönüştürerek petrol tüketimi önlenebiliyor.

• Kâğıdın dönüşümü ile yüzde 50 enerji tasarrufu sağlanır.

• Cam ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesi ile tekrar cam şişe ve kavanoz üretiliyor.