Altı Arıtma Üstü Olimpik Futbol Sahası Olan Tesisin Yıllık Geliri 4 Milyon YTL
Atık su arıtma tesisleri artık şehir merkezlerine yapılarak hem belediyelere gelir getirecek, hem de üzerine spor kompleksi, park, eğlence merkezi, sinema gibi tesisler kurularak halkın sosyal ihtiyaçları giderilebilecek.
Bu kapsamda Antalya'da altı arıtma, üstü olimpik futbol sahası olarak faaliyete geçen 'İleri Biyolojik Artıma Tesisi' belediyeye yılda 4 milyon YTL gelir getirecek. Futbol kulüpleri sahayı kiralamak için sıraya girdi. Avrupa standartlarına göre yapılan tesis tüm belediyelere ve organize sanayi bölgelerine örnek olacak nitelikte.
Belediyeler, geçtiğimiz yıl çıkarılan Çevre Kanunu ile kurmak zorunda oldukları atık su arıtma tesislerini ihmal ediyor. Bunun en büyük nedeni kaynak sıkıntısı ve işletme giderlerinin yüksek olması. Bu yüzden de temeli atılmış ancak yıllardır tamamlanamayarak çürümeye terkedilmiş birçok tesis bulunuyor. Türkiye'de 3 bin 225 belediyeden sadece 225 tanesinin arıtma tesisi bulunuyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Su ve Atık sular İdaresi (ASAT) tarafından projesi tasarlanan tesis, 23 milyon YTL'ye mal oldu. Diğerlerinden farklı olarak, çok yönlü kullanılabilen tesisin üzerinde 4 adet futbol sahası ve 80 bin metrekarelik gezinti amaçlı peyzaj çalışması bulunuyor. Sahalardan birisi tamamlanarak futbol takımlarına kiraya verilmeye başlandı. ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay, dört kademeli olan projenin birinci aşamasını hizmete soktuklarını söyledi. Karaçay, AB standartlarında yapılan tesisin çok kaliteli bir arıtma yaptığını kaydederek, bir kısmının da dezenfekte edilerek tesisteki peyzaj sulamasında kullanıldığını söyledi. Tesisin tam otomasyon ile çalıştığını kaydeden Karaçay, kapalı devre koku kontrol sistemiyle kimyasal temizleme yaparak havayı tekrar atmosfere bıraktıklarını ve etrafa kötü koku yayılmasının önlendiğini kaydetti.
Karaçay, tesisin belediyelere model olabileceğinin altını çizerek, "Bizim tesisimiz hem çevreci, hem de gelir getiren bir tesis. Belediyeler kaynak ve işletme giderlerinin yüksek olmasından dolayı bu tesislerin yapımından uzak duruyor. Kötü koku yaydıklarından genellikle de şehir dışına yapılıyor. Ancak, bu tesisler son teknoloji ile artık şehir merkezlerine kurulup üstüne yapılacak spor kompleksi ve sosyal amaçlı tesisler ile ekonomik girdi sağlayabilir." dedi. Tesisisin tam otomasyonla çalıştığından fazla personele ihtiyaç olmadığını ifade eden Karaçay, toplam 19 personelle çalışan tesisin 25 bin metrekarelik kapalı alan üzerine kurulu olduğunu söyledi. Karaçay şunları söyledi: "Tesisin üzerine 4 adet olimpik futbol sahası planladık. Bunlardan birisini hizmete soktuk. Takımlardan yoğun talep var. Aylık 70 bin dolar teklif veren kulüpler var. Tesisin yılda 1 milyon YTL gelir getireceğini tahmin ediyoruz. Bunun dışında 80 bin metrekarelik peyzaj alanı var. İnsanlar buralarda gezinti yapıyor, piknik yapabiliyor. Tesis 1 milyon nüfusa göre planlanmıştır."