Altera Design Studio Tasarımlarına G.Kore' den 3 Ödül Birden
Türk endüstriyel tasarımcılardan oluşan Altera Design Studio' nun hazırladığı “STREAM-INN, PRISMA ve ALIGHT KITCHEN” isimli projeler Kore'de düzenlenen Incheon International Design Competition 2007' de “product design” ve “environmental design” kategorilerinde toplam üç ödüle layık görüldü. Tasarımlar, Incheon Metropolitan City tarafından “Merit Certificate” verilerek Aralık ayında düzenlenecek olan Incheon International Design Fair 2007' de sergilenecek.
Tasarımlardan Sevin COŞKUN imzalı STREAM-INN, 7-24 yaş arası tekerlekli sandalye kullanıcıları için enerjik, hareketli, ve özgür bir yaşam tarzı sağlayan yaşam alanı ve mobilya tasarımı projesidir. Odanın iç yerleşiminde gerekli manevra mesafelerinin ve sandalye üzerinden ulaşılabilirlik mesafelerinin gözetilmesi ile oluşturulan iç mekan bireye oda içerisinde bağımsız ve problemsiz hareket olanağı sunmaktadır. Giysi dolabının askılık bölümünün içerisine tekerlekli sandalye ile rahatlıkla girilebiliyor olması ve rafların uzanma mesafesinde olması bireye ergonomik avantaj sağlamakta ve gunluk ihtiyaçlarını kendi başına kolaylıkla giderebilmesini sağlamaktadır. .Modüler yapıya sahip çalışma masası ve dolap sistemi engelli bireye tekerlekli sandalyesi üzerindeyken rahat bir çalışma alanı şansı tanımaktadır. Proje daha önce de İç Mimarlar Odasının düzenlediği bir yarışmadan da ödül kazanmış, Altera Design Studio adına tasarım tescili yaptırılmış ancak gerekli desteği bulamadığından henüz hayata geçirilememiştir.
PRISMA, günlük yaşantımız içerisinde sıklıkla kullandığımız asansörleri bir geçiş mekanından farklılaştırarak "mekan için bir rehber" olma amacıyla tasarlanmış bir arayüz projesidir.Tasarım, asansörün yönlendirilmesi temel işlevinin yanında;
- asansörün içerisinde bulunduğu mekanı fonksiyon veya içeriğe göre tanıtması
- kullanıcının mekan hakkında bilgilendirilmesi
- anons, selamlama ve hatırlatma
işlevleri ile "mekanın dili" görevini üslenmektedir. Kat butonları alışageldik sıralamaların dışında yatayda ve merdiven biçiminde sıralanmaktadır. Bu sayede çocukların, tekerlekli sandelyelilerin ve kısa boyluların üstteki butonlara ulaşamama problemi ortadan kalkmaktadır. Tasarımın yenilikçi Led-board' u butonların hemen üstünde yer almaktadır. Led-board' un kullanım kapasitesi, kullanılacak mekanın talebine göre hayal gücüyle sınırlıdır. Projeyle birlikte 6 farklı kullanım önerilmiştir. Bunlar:
- Giriş Katları için: Plaza tipi kurumsal nitelikli yapılarda günün saatlerine göre karşılama selamları kullanılabilir. Ayrıca katlı segmanlara sahip mağazalarda girişte katlardaki bölümleri tanımlayan bir kat haritası gösterilebilir
- Duraklar için: Alışveriş merkezleri gibi belirli fonksiyonlara ayrılmış katlara sahip yapılarda, asansörün durduğu kat sembollerle park katı, yiyecek katı, alışveriş katı gibi gösterilebilir
-Hareket Halinde: Asansör katlar arasında hareket ederken, özel günlerle ilgili tebrik mesajları geçebilir, yapı içerisinde bulunan bir işletmenin duyurularına veya reklamlarına yer verilebilir.
Led-board' un kullanım niteliği mekana monte edilmeden önce yüklenebilmesi, ayrıca istenildiğinde güncellenebilmesi önerilmektedir. PRISMA, Altera Design Studio' nun tescilli tasarımları arasında yer almaktadır.
Tasarımlardan Mustafa Emre OLUR imzalı ALIGHT KITCHEN, sürdürülebilirliğin varolan anlayışına yeni bir vizyon katan, olanakların verimli kullanımından öte, olanakları baz alarak teknolojinin verimli kullanımını öngören yeni bir sistem önermektedir. Bu çerçevede, ALIGHT KITCHEN gelecekte su, gıda, materyal ve yaşanabilir mekan kıtlığı yaşayan bir dünya senaryosu için, insanlar için hayatın temeli olan beslenme kavramını yeniden yapılandıran sürdürülebilir bir konsept-ürün projesidir. Suyun sadece içmek için kullanıldığı, yiyeceklerin sadece bir merkezden hazırlanıp yemeye hazır satıldığı, sadece geri dönüştürülebilir malzemelerle paketlendiği, yaşam alanlarının sadeleştirilip mutfak kavramının yaşam alanının içerisine girdiği bir gelecek senaryosunda, kısıtlı koşullara rağmen hayat standartları sürdürülebilir bir döngünün içerisinde korunabilecektir. Tasarımın işleyişi şu şekildedir:
- İnsanlar marketlerden aldıkları paketlenmiş hazır yemeklerin barkotunu okuyup, ısıtılma süresini gören akıllı fırında ısıtıp, modulün çukur tabaklarına servis yapacaklar, böylelikle yemekler optimum enerji kullanılarak yemeye hazır hale geleceklerdir.
- Modülde 4 adet çukur tabak bulunmakta, bunlar yemek yenildikten sonra yıkama butonuna basılarak kendi merkezi ekseninde 180° dönerek modülün iç kısmında yıkamaya alınacaklardır. Bu sırada, tabakların dışa dönen diğer temiz yüzleri servis için hazırdır. Yıkama işlemi iç kısımda biyolojik yolla yapılacak, su çözünen olarak değil ajan olarak kullanılacaktır.
- Modülün merkezinde çatak-kaşık-bıçak kabı bulunmaktadır. Kabın tabanı yukarı aşağı hareketli olup, istenildiğinde üzerine asılan malzemeleri aşağıda yıkamaya almaktadır.
- Modülün yan kısmında içeceklerin içilmesi için dönüştürülebilir yumuşak metalden bardaklar ve extra metal tabaklar asılarak stok edilmiştir.
- Modülün arka kısmında soğuk ve donmuş saklanması gereken gıda ve içecekler için bir soğutma dolabı yer almaktadır. Bu dolap bir ailenin maximum 2 günlük hazır gıda depolayabilmesi için elverişlidir.
- Yemeklerin geri dönüştürülebilir metallerden üretilen paketlerini modülün presine atıp sıkıştırarak depolayacaklardır. Depo dolduğunda sıkışmış paket balyaları geri dönüşüme gönderilerek tekrar yiyecek paketi olarak kullanılacak ve malzeme döngüsü devam edecektir.
ALIGHT KITCHEN, kişisel yemek hazırlığı için sarfedilen yiyecek, su, zaman ve enerjiyi tasarruf etmekte; günlük hayatta kullanılan birçok yiyecek paketlerinin hem üretiminde hem de atık olarak çevreye zarar vermesini engellemekte; günümüz mutfaklarında yemek hazırlamak için kullandığımız alet ve mutfak eşyası gibi çok yer kaplayan eşyaları ve bunlar için gerekli iç mekanı elimine etmekte ve çok kısıtlı kaynaklarla yaşanması gereken bir dünya için teknolojinin üstünlüğünü kullanarak hafif bir mutfak modeli sunmaktadır.
2006 yılında da aynı yarışmadan bir odül kazanan Altera Design Studio tasarımcılarından Mustafa Emre OLUR, tasarımcıların projelerinin uluslarararası yarışmalarda anlaşılması ve ödüller kazanmasının tasarımcının isminin tüm dünyada duyulmasının ve uluslararası müşteri portföyünün genişlemesini sağlamasının yanında, tasarımcıya motivasyon kaynağı olduğunu ve farklı vizyon arayışları için cesaretlendirdiğini belirterek tüm ülkemiz tasarımcılarını bu gibi yarışmalara katılmaya çağırmaktadır.