Alstom 2010'da 12 Santrali İşletmeye Aldı



Dünya enerji devi Alstom, 2010 yılı içerisinde Avrupa elektrik şebekelerinde 6 GW, Asya elektrik şebekelerinde 2 GW olmak üzere Dünya üzerinde toplamda 10 GW’lık  enerji üreten  12 santrali faaliyete sokarak bir rekora imza attı. Doğal gazın ülkelerin enerji yapısı içerisinde önemli bir rol oynamaya devam edeceğini belirten Alstom Power Gaz Bölümü Kıdemli Başkan Yardımcısı Mark Coxon, "Yüksek verimlilik düzeyleriyle, kombine çevrim santralleri, enerji talebini karşılamak için etkili bir çözüm sunar. Gaz yakıtlı enerji santrallerimizin, bugün piyasadaki en verimli ve çevre dostu teknolojilerden birisi olduğunu belirtmekten gurur duyuyorum" şeklinde konuştu.

KA26 Kombine Çevrim Enerji Santralleri

Avrupa’da Alstom’un GT26 teknolojisine dayalı 8 adet kombine çevrim enerji santrali (KÇES) ticari işletmeye girdi. Bu santraller Hollanda’da Maxima (daha önce Flovecentrale olarak anılmaktaydı), İrlanda’da Aghada, İngiltere’de Langage ve Staythorpe, Almanya’da Emsland, İtalya’da Scandale, Fransa’da Cambigolfe ve İspanya’da Soto de Ribera 5 santrallerini içeriyor. Avrupa’nın elektrik şebekesine 6 GW’un üzerinde ekleme yapmış olan bu santraller, yaklaşık 13 milyon eve enerji vermek için yeterli elektriği temin edebiliyor.

Ayrıca, 370 MW’luk Utran Enerji Santrali ve 2000 MW’luk Jujiarah enerji santrali sırasıyla Hindistan ve Ortadoğu’da işletmeye girdi. Her iki santral de ilgili ülkelerdeki ilk KA26 enerji santrali olma özelliğini taşıyor.

Alstom’un KA26 teknolojisi, çok düşük bir KÇES yükünde (yaklaşık %20) konuşlanma özelliğiyle üstün santral işletme esnekliğini bir arada sunuyor. Akşam kapatılma ve sabah açma zorunluluğunu ortadan kaldıran bu teknoloji ayrıca, yenilenebilir enerji üretim rezervini ve düşük yük konuşlanma noktasından tam yüke 15 dakikada çıkma özelliğiyle dakikada maksimum rezerv potansiyelini sunabilen bir santral tasarımının ortaya çıkmasını sağladı. Bu özellik, elektrik üretiminde rüzgar ve güneş enerjisinin gittikçe artan payı göz önünde bulundurulduğunda, özellikle önem arz ediyor. Aynı zamanda, üretimdeki güvenilirlik ve öngörülebilirlik sorunlarının etkilerinin azaltılmasına da yardımcı oluyor. Alstom’un GT24/GT26 teknolojisi bugüne kadar 4 milyon saatin üzerinde üretim gerçekleştirerek güvenilirliğini gözler önüne sunuyor.

2010 yılında tamamlanan projeler, santral işletmecilerine geniş bir yük yelpazesinde yüksek verimlilik ve düşük emisyonlar sunmakta olup bu özellikler Alstom’un KÇES teknolojisinin bir köşe taşı olma özelliğini taşıyor. Alstom’un işletmeye kazandırdığı 870 MW’luk Maxima santrali, Hollanda’da KÇES teknolojisine dayalı ilk GT26 santrali olma özelliğini taşıyor. Fransa’daki 435 MW’luk Cambigolfe Santrali ise, Alstom’un Fransa’da yapımını gerçekleştirdiği üçüncü KÇES santralidir. Langage (878 MW) ve Emsland (876 MW)santralleri, entegre çevrim çözümünde KA26 teknolojisini uygulamış ve belirli koşullarda %59.1 oranında net santral verimliliği ve 872 MW’luk net KÇES verimi ile piyasada öncü bir performans elde etmiştir. Ayrıca 650 MW’luk Staythorpe Santrali, İngiltere’deki ikinci en büyük gaz yakıtlı enerji santrali oldu. İtalya’daki 800 MW’lik Scandale Enerji Santrali, ko-jenerasyon uygulamasıyla KA26 teknolojisini kullanmakta olup, santraldeki atık enerjiyi kullanmaya ve daha sonra endüstriyel veya evsel kullanım amaçlı buhar üretmeye imkan tanımaktadır. 432 MW’lik Aghada Santrali, Alstom tarafından İrlanda’da anahtar teslim esasıyla yapımı gerçekleştirilen ilk KÇES unvanına sahip olup 420 MW’lik Soto de Ribera Santrali ise, İspanya’daki 12’nci KA26 enerji santrali oldu. Bugün,  Avrupa’da Alstom tarafından yapılan 25 adet KA26 santrali işletmede olup 16 GW’un üzerinde elektrik üretmektedir ve buna ek olarak toplamda yaklaşık 4.7 GW kapasiteli KA26 projeleri halihazırda yapım aşamasındadır. Alstom’un KA26  teknolojisi Asya’da da popülerlik kazanıyor. Utran Santali’nin başarılı ve zamanında tamamlanması, teknolojinin güçlü yönlerini daha da pekiştirmiş ve Hindistan’da Doğu Godavari Bölgesi, Andhra Pradesh Eyaletinde Jegurupadu III KÇES’ne iki KA26-1 ünitesinin yapımına yönelik yeni bir ihalenin kazanılmasına vesile olmuşdu. 2013 yılından itibaren işletmeye alınacak bu iki ünite 800 MW’luk kombine güç çıkışına sahip olacak. Alstom aynı zamanda Singapur’da KA26 enerji santralleri kurmak için ihaleler kazanmış olup bu santraller, Keppel Merlimau Cogen (KMC) Pte Ltd için 800 MW’luk KA26-1 santrali (2010 yılında kazanılan bir adet 400 MW’luk blok ve ayrıca 2011 yılında kazanılan bir adet ek 400 MW’luk bloktan oluşmaktadır) ve Tuas Power Generation Pte Ltd (TPG) için 400 MW’luk santrallerden oluşuyor. Asya’da KA26 santallerinin toplam kurulu kapasitesi ise 4.5 GW’dur.

KA11N2 Kombine Çevrim Enerji Santrali

Alstom’un GT11N2 teknolojisine dayalı  480 MW’luk KÇES Brezilya’da ticari işletmeye girdi. Bu santral yakıt olarak Thyssenkrupp Çelik Fabrikası’ndan gelen patlatma fırın gazını kullanmakta ve aynı çelik fabrikasına da enerji temin etmektedir.  Alstom’un GT11N2 gaz türbinleri, çok düşük kalori değeriyle yakıtı yakmak için özel olarak tasarlanmış olup endüstriyel tesislerden gelen atık gazların yakılması için güvenilir, verimli ve çevre dostu bir endüstriyel çözüm sunuyor.

GT13E2 Basit Çevrim Enerji Santrali

Alstom’un üç adet GT13E2 gaz türbinine dayalı 465 MW’luk Relizane Basit Çevrim Santrali Cezayir’de ticari işletmeye girdi. Bu proje, talep büyüdükçe ülkenin enerji üretim kapasitesini hızlı bir şekilde artırmayı amaçlayan Cezayir’in acil durum programının bir parçası olma özelliğini taşıyor. Alstom aynı zamanda halihazırda Cezayir’de GT26 teknolojisine dayalı 1200 MW’luk Terga Enerji Santrali’nin yapımını gerçekleştiriyor. Bu teknoloji için kurulu kapasite, basit çevrim uygulamalarında toplamda yaklaşık 7.4 GW ve kombine çevrim uygulamalarında ise 18 GW’luk elektrik enerjisi sağlıyor.