"Alsancak Stadı'nın Yerine Ne Yapacaksınız, Açıklayın!"



DHA'nın yerine göre, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, liglerin başlamasına sayılı günler kala depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle maçlara kapatılan Alsancak Stadı'yla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini belirterek, "Hem Çevre ve Şehircilik, hem de Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkililerine soruyorum: Boşaltma kararı verdiğiniz Alsancak Stadı'nın yerine ne yapacaksınız? Açıklayın, öğrenelim" diye konuştu. Maliye ve Ulaştırma Bakanlıklarında temaslarda bulunmak üzere iki gündür Ankara'da bulunan Başkan Kocaoğlu, Alsancak Stadı'nın kentin vazgeçilmez değerlerinden biri olduğunu ve korunması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Önce şunu hatırlatayım: Stat arazisinin 4 bin 239 metrekaresi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tapulu mülküdür. Alsancak Stadı'nın tarihini, İzmirli'de ne gibi duygular yarattığını ve bu kentin beleğinde ne gibi işlevi olduğunu en iyi spor camiası bilir. Elbette kimse riskli bir tesiste futbol oynansın, binlerce insan gelip maç seyretsin diyemez. Ama siz bir yandan Alsancak Stadı'nı riskli yer ilan ederek boşaltma emri çıkarıp diğer yandan buraya ne yapacağınızı söylemiyorsanız, bu karar kafaları karıştırmaktan başka işe yaramayacaktır. Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı yetkilileri Alsancak Stadı'nın yerine ne yapacağını açıklamalıdır. Bu arada İzmir kamuoyuna, Karşıyaka ve Gürsel Aksel Statlarına ilişkin projelerin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne hala gönderilmediğini de hatırlatmak isterim."

Alsancak'a 90 gün yeter

Karşıyaka 2'nci Başkanı Azat Yeşil, Alsancak Stadı'nın 90 günde güçlendirilip maçlara açılabileceğini söyledi. İzmir'in önemli müteahhitlerinden biri olan Yeşil, "Bir binada deprem riski varsa, güçlendirilip işlevi korunabilir. Alsancak Stadı'nın tribünleri, acil iş kapsamında ihalesi yapılırsa yaklaşık 4 milyon TL'ye 90 günde güçlendirilir. Hatta 2 ayda açık tribüne çatı bile yapılır. Günümüzde 70 günde viyadük inşaa ediliyor. Takımlar bir kaç hafta farklı statlarda oynadıktan sonra Alsancak'a dönebilir" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet binasına 4 yıl önce depreme dayanıksız raporu verildiğini ancak o günden bu yana güçlendirilmeden kullanıldığını hatırlatan Azat Yeşil, "Şimdi kalkıp Atatürk Stadı'na depreme dayanıklılık testi uygulansa, orası da çürük çıkar. Ayrıca Atatürk Stadı takımlar için avantaj değil, dezavantaj yaratıyor. Olimpiyat statlarında oynayan kulüpler küme düşüyor. Orada seyirci desteğinden yoksun olacağız. Menemen Stadı bile bizim için daha cazip" şeklinde konuştu.