Alpargün Apartmanı Davasında Belediye Yetkililerinin Yargılanmasının Önü Açıldı

(Fotoğraf: AA)

Adana’da depremde yıkılan ve 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanı davasına eklenen yeni bilirkişi raporu binanın yapım aşamasından itibaren gerçekleşen kusurlardan dolayı bina müteahhidinin yanı sıra binayı denetlemeyen dönemin belediye sorumlularının da asli kusurlu olduğuna yer verdi. Davanın avukatları bu rapordan sonra dönemin belediye yetkililerinin de yargılanmasının önünün açıldığını savunuyor.

Gazete Duvar’dan Yüsra Batıhan’ın haberine göre; daha önce sunulan raporların yetersizliklerinin tartışıldığı dava dosyasına, Konya Teknik Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 6 kişilik bir heyet tarafından hazırlanan yeni bilirkişi raporu eklendi. Düzenlenen bilirkişi raporunda, bazı kolonlarda yeteri kadar demir kullanılmadığına, kolonların “minimum donatı şartını sağlamadığına” dikkat çekildi. Statik projede yer alan verilere göre kimi kolonların da katlarda farklılık gösterdiği ve üst katlara doğru küçüldüğü tespit edilirken, perde uçlarında ise demir bulunmadığına işaret edildi.

Raporda deprem sırasındaki göçmenin ana nedeninin taşıyıcı sistem tasarımı, imalat ve denetimin deprem davranışına yeterli cevabı verebilecek şekilde yapılmamış olması gösterilirken, yapı imalatında projede yer almayan detayların olduğu belirtildi. Deprem yönetmeliğinde belirtilen hususlara uyulmadığı belirtilen raporda, projedeki uyumsuzlukların denetim aşamasında tespit edilmediğine dikkat çekildi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Davanın avukatlarından Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukat Sergen Nisanoğlu, dosyada daha önce düzenlenen raporların eksik ve yetersiz olduğunu belirterek şunları söyledi: "Binanın projelendirme aşamasından itibaren; mimari ve statik raporları arasındaki uyumsuzlukları gösteren, proje ve uygulama aşamasındaki yetersizlikleri ve aykırılıkları tespit eden, yetersizliklerin denetimini sağlamayan kamu görevlilerinin sorumluluklarını tespit eden bir rapor. Bu rapor bu zamana kadar bir deprem soruşturmasının nasıl yürütülmesi gerektiğini ve 96 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Alpargün Apartmanı özelinde tüm usul aykırılıklarını, ortaya koyuyor.”

Raporun belediye sorumlularına işaret ettiğini söyleyen Nisanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu rapor, projenin kötü olduğunu, projede kolon ve kiriş bağlantılarının sağlanmadığını, bir yapının depreme dayanıklılığını etkileyen en önemli etmenlerin dahi projede çok kötü tasarlandığını gösteriyor. Fiziki evrak bakımından dahi bu apartmanın yıkılmasında ana etmen olabilecek aykırılıklar, doğrudan proje üzerinden denetlenebilecek ve öngörülecekken belediyenin ilgili birimlerindeki kişiler bu projedeki aykırılıkları denetlememişler. Doğrudan evrak üzerinden imza atmışlardır.”

Nisanoğlu, Alpargün’ün bina yapıldığı dönemde vibratör makinalarının arıza yaptığını ve elle kardıklarını anlattığına dikkat çekerek "Bilirkişi raporuyla uygulama aşamasındaki denetimlerin yapılmadığı sonucu tüm açıklığı ile ortaya konuluyor. Savcılık daha önceki raporlar ışığında belediye görevlileri bakımından takipsizlik kararı vermişti. Bu rapor bir yeni delildir. Bu binanın yapım aşamasında sorumluluk üstlenen, dahli olan herkesin ne yapması gerektiği ve ne yapmadığını çok açık ortaya koyuyor. Dolayısıyla bu rapor sayesinde belki de ilk defa kamu görevlilerinin de yargılandığına tanıklık edeceğiz. İlk defa bu yönüyle tanzim edilen bir raporu, hiçbir adli makam görmezden gelemez.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.