Sayın Baumann, Türkiye'deki protestoların, hızlı ekonomik kalkınmayı tehlikeye atma potansiyeli var mı?
Şu an bu konuda kesin bir yargıda bulunmak için çok erken. Protestoların devam etmesi ya da istikrarsızlığın artması durumunda sermaye çıkışı yaşanması söz konusu olabilir. Türkiye sermaye çıkışı konusunda hassas. Çünkü yüksek carî açığa sahip ve bunun dengelenmesi gerek.
Peki Türkiye'deki gelişmeler Alman iş dünyasında nasıl değerlendiriliyor? Sonuçta büyüyen Türkiye pazarında çok sayıda Alman şirket faaliyet gösteriyor.
Alman şirketler olanlar karşısında biraz endişeli tabii. Doğal olarak durumu yakından takip ediyoruz ve olaylar nasıl gelişecek, bekliyoruz. Uçurumun bizlerin düşündüğünden daha derin olduğu görüldü. Ama yine de paniğe gerek olmadığını söylemek isterim. Ve sonuçta sorunun çözümünde doğru mekanizmaların işleyeceğine güvenmemiz gerek.
Protesto hareketi AB ile ilişkileri de etkiledi, müzakere sürecinin devamı ile ilgili yoğun tartışmalar yaşandı. Türkiye ile AB arasında bağların kopması durumunda bundan hangi taraf daha fazla kaybeder? AB mi, Türkiye mi?
Sonuçta Türkiye zaten bizim ekonomimizle sıkı bir şekilde bağlantılı, aynı zamanda Gümrük Birliği'ne dahil. Dolayısıyla ilişkiler zaten çok yakın. Ayrıca üyelik müzakerelerinin bugünden yarına sona ermesi de söz konusu değil. Yani bunun çok spekülatif bir konu olduğunu düşünüyorum. Şöyle diyebiliriz: Türkiye-Avrupa ilişkilerinin kötüleşmesinden kesinlikle iki taraf da kaybeder.