Yortanlı Barajı suları altında kalacak olan Bergama'daki, dünyanın dördüncü büyük antik sağlık yurdu Allianoi, siyasiler ve çevrecilerin mücadele alanı oldu. Bergama, 'barajı isteyenler'le 'Allianoi'nin kurtarılmasını isteyenler' olarak ikiye ayrıldı.
Bergama AKP İlçe Başkanı Ali Yazıcıoğlu, geçen hafta milletvekillerinin de katıldığı bir toplantıda, "Tarih düşmanı değiliz. Barajı da istiyoruz, Allianoi'yi de. Yortanlı Barajı'nın acilen yapılması çiftçi için şart" demişti. Kurtarma kazılarının baraj çalışmalarını engellediğini belirten Yazıcıoğlu, baraj çalışmalarının hızlandırılması için vekillerden yardım istemiş, 22 Ağustos'ta çevre köylülerin katılacağı bir eylem yapacaklarını açıklamıştı.
CHP: İkisi de yapılsın
CHP İlçe Başkanı Dr. İdris Yavuzyılmaz ise, Yazıcıoğlu'na şöyle tepki gösterdi: "Bir yanda dünya mirasımız Allianoi, diğer yanda tarlasına su isteyen, baraj bekleyen çiftçimiz. Devlet bu durum karşısında birini yap diğerini boz dememeli. Allianoi korunmaya alınıp turizme kazandırılırsa, milyonlarca insan dünyanın en büyük asklepionu'nu ziyaret eder, turizm gelirimiz çok artar. Diğer yandan da çiftçimiz için bu baraj yapılmalı. Devletin gücü her şeye yeter. Başbakan kendine özel uçak alacağına, o parayı Allianoi'nin kurtarılması için harcasın."
Konyar referandum önerdi
Ovacık altın madenine 15 yıldır direnen Bergamalı köylülerin sözcüsü, Asteriks lakaplı Oktay Konyar da, Allianoi için savaşacağını belirterek, ikileme çözüm için referandum önerdi: "Allianoi, Bergama kültürünün bir parçası, korunmalı. Yortanlı Barajı'nın bir an önce yapılması için AKP'nin güdümündeki Bergama Ziraat Odası eylem örgütlüyor. Ziraat Odası Başkanı ile Belediye Başkanı, köylüyü bahane ediyor. Ziraat odası, köylünün sorunlarıyla ilgilenmek yerine, dünya kültürünün bir parçası olan Allianoi'nin sular altında kalmasını istiyor."