Bergama’da Yortanlı Barajı’nın suları altında kalacak olan Allianoi Antik Kenti’nin kurtarılması için hükümete açık mektup gönderildi. Mektupta, kazı alanının üstü örtülerek terk edilmesi seçeneğinin, bazı yerel politikacıların baskılarıyla Allianoi için oluşturulan bilim kurulunun isteği gibi yorumlanıp baraj çalışmalarının başlatılmasının geri dönülmez bir yanlış olacağı öne sürüldü.
Mektupta, Allianoi’nin korunup turizme açılmasıyla sağlanabilecek kazanç olanaklarının yok sayılmasının kabul edilemez hesap hatası olduğu da vurgulanarak, "Allianoi’deki kazıların en dar çerçevede tamamlanması bile beş yıllık bir süreyi gerektirirken, sanki bu alandan sağlanabilecek veri ve bilgiler toplanmış gibi hareket edilmesini, bilime ve kültüre yönelik ağır bir değer bilmezlik olarak değerlendiriyoruz" denildi.
Çiftçilerin eylem kararı
Allianoi Girişim Grubu’na karşılık yöredeki çiftçiler de barajda su tutulmasını sağlamak amacıyla "Yortanlı Barajı Girişim Grubu" oluşturdu. Grubun ilk toplantısına DSİ 2. Bölge Müdürü Ayhan Sarıyıldız, İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, baraj suyundan yararlanacak olan beldelerin belediye başkanları, ziraat odaları başkanları, siyasi parti temsilcileri ve bazı çiftçi temsilcileri katıldı.
Bergama Ziraat Odası Başkanı Bedri Çakmaklıoğulları, barajın yöredeki 40 bin kişinin yaşamını etkilediğini, tarımın çeşitlenmesi ve sürdürülebilmesi için su tutulmasının çok önemli olduğunun altını çizdi. Çakmaklıoğulları, "İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 7 Mart’ta toplantı yapacak, DSİ’nin son projesi görüşülecek. Hep birlik olalım ve bu toplantının yapıldığı yerin önünde pankartlarımızla eylem yapıp suyun bizim için ne kadar gerekli olduğunu anlatalım" dedi. Çakmaklıoğulları’nın bu önerisi toplantıya katılanlar tarafından kabul edildi.