Bianet'ten Nejla Kahramanoğlu'nun haberine göre, Eyüp ilçesine bağlı Alibeyköy semtinde Karadolap, Akşemsettin ve Çırçır mahalleleri halkı tarafından bir yıl önce kurulan Alibeyköy Halk Komitesi’nin çağrısıyla dün yaklaşık 1500’e yakın kişinin katıldığı, kentsel dönüşün konulu bir halk toplantısı düzenlendi.
Alibeyköy 2005 yılında Eyüp Belediyesi’nin 1/1000’lik planlara dayalı olarak yaptığı kentsel dönüşüm projesinin iptalini sağlayan önemli halk protestolarına sahne olmuştu. 2007-2008 yıllarında gerçekleşen bu protestolarda kanaat önderleri, cemevleri, cami dernekleri, çeşitli kurumlar ve mahalle dernekleri bir araya gelmişti.
Bu başarıya rağmen Alibeyköy’de kentsel dönüşümle ilgili sıkıntılar sona ermedi. Tapu rayiç bedellerinin halkın karşılayamayacağı yükseklikte olması nedeniyle yaşanan endişelerle ilgili halk yeniden bir araya geldi. Diğer yandan yeşil alan ilan edilen bölgelerdeki yıkım planlarına karşı Mayıs 2012’de Alibeyköy halkı Eyüp Belediyesi’nin önünde bir eylem yaptı.
Mücadele sürerken Alibeyköy’ün Yeşilpınar bölgesinde Vialand isimli eğlence ve alışveriş merkezinin açılması, belli mahallelerde kiraların artması bölgenin gittikçe bir rant alanı haline geldiğini bir kez daha gösterdi.
Bu toplantı, iki yıldır yaşanan sorunlara karşı yürütülen mücadelelerin ve belediyeyle yapılan görüşmelerin geldiği noktayı paylaşmaya yönelikti. Toplantıda söz alan Şevket Avcı, tapular için yapılan mücadeleyi anlattı:
"Binlerce gecekondunun bulunduğu yerler yeşil alan olarak gözüküyordu. Zamanla bu yerler imara açıldı; sağlık ocakları, parklar yapıldı. Daha sonra buralar toplu konut için imara açıldı. Biz buralara gelirken buralar İstanbul’un arka taraflarıydı, buraları var eden, güzelleştiren bizlerdik. Biz işgalci değiliz; başka devletlerden gelmedik. Anadolu’dan zorunlu olarak göç ettik. Yıllardır her seçim yaklaştığında oy almak için gelip tapularımızı vereceklerini söylüyorlar, ama hala vermediler. Üstelik burada yapılan yeni evlere dışarıdan insanları getirtip yerleştirdiler, bizim yerlerimize göz dikiyorlar.”
Toplantıda aktarıldığına göre Belediye ile yapılan görüşmelerde Belediye Meclisinde oy çokluğu ile onanan nazım imar planlarının bölgenin ekonomik ve sosyal yapısına uymadığı, tapuyla ilgili talepleri karşılamadığı söylenerek halkın imzaladığı 1500 kadar itiraz dilekçesi verildi.
Dilekçeler yerinden ıslah, revize edilmiş konut planları, evlerin parselasyon çalışmalarının tamamlanması ve sokak emlak rayiç bedelleri dikkate alınarak tapuların verilmesi gibi talepleri içeriyordu. 14 aylık bekletmeden sonra Temmuz 2013’de değerlendirmeye alınan dilekçelere gelen yanıtta ise şunlara yer verildiği belirtildi: Alibeyköy dere yatağına yapılacak konutlara sürgün olmayacak, evlerle ilgili yerinde çözüm üretilecek, borçlanma olmayacak, yeni planlar teknik bürokratlar tarafından şekillendirildiğinde daha sağlıklı bilgi verilecek.
Bu sözlerin ne kadarının tutulacağı belirsiz; ancak Alibeyköy halkı önümüzdeki dönemde de kentsel dönüşüme karşı mücadeleyi sürdürmekte kararlı.