Ali Sami Yen'e 416.5 Milyon Lira Verdi, ‘Gol Yedim' Havasına Girdi



Galatasaray'ın 46 yıllık Ali Sami Yen Stadyumu'nun arazisine en yüksek teklifi 416.5 milyon lira ile Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu verdi. Halen dava süreci devam etmesine karşın Likör Fabrikası arazisi ile bu araziyi birleştirmeyi planlayan Yaşar Aşçıoğlu, “TOKİ burayı bizim almak zorunda olduğumuzu bildiği için piyasa değerinden yüksek çıktı. Başkan Erdoğan Bayraktar bize de bir gol attı, helal olsun” dedi.

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) satışa çıkardığı Ali Sami Yen Stadyumunun arazisinin ihalesini 416.5 milyon lira teklif veren Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu kazandı. Mecidiyeköy'deki Likör Fabrikası arazisinden sonra, buranın hemen yanındaki Ali Sami Yen Stadyumu'na da en yüksek teklifi ortağı Nurol ile birlikte veren Aşçıoğlu bu iki araziyi birleştirme planları yapıyor. Ancak Likör Fabrikası ihalesinde dava halen sürerken Aşçıoğlu, değeri toplam 724 milyon lirayı bulan bu arazilerin üzerinde ‘karma' bir proje yapmayı düşünüyor. Teklif ettikleri 416.5 milyon liranın çok yüksek olduğunu savunan Aşçıoğlu İnşaat Bakanı Yaşar Aşçıoğlu, “TOKİ burayı bizim almak zorunda olduğumuzu bildiği için bize bir gol attı, helal olsun” dedi.

Bize bir gol attı

İhale sonrasında görüştüğümüz Aşçıoğlu, “TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar akıllı ve başarılı bir bürokrat” derken, 416.5 milyon liralık teklifi şöyle değerlendirdi: “Bizim bu ihaleye gireceğimizi bildiği için muhammen bedeli 400 milyonun üzerine çıkardı. Daha önce arazinin ekspertiz değeri 250 milyon liraydı. Bize bir gol attı ama kendi isteğimizle veriyoruz bu parayı, helal olsun. Önemli olan burada kamunun kazancı., İstanbul'un kazancı. Sonuçta bu verdiğimiz para fakir fukaraya ev olarak gidecek. İçim rahat.”

Daha fazla çıkamazdık

Muhammen bedelin yüksek olduğu için ihaleye katılım az olduğunu ifade eden Yaşar Aşçıoğlu, şunları söyledi: “Fiyat yüksek çıkmasaydı 20-30 tane firma girerdi. Bu rakamlarla kimsenin ihaleye gireceğini de düşünmüyorduk. Rakamın yüksek olduğunu herkes biliyordu. Biz de fiyatta daha fazla çıkmayı düşünmüyorduk. Fiyat yüksek olduğu için çok fazla vurulamaz diye düşündük. İhale devam ederken, biz bir kaç bin daha vursaydık çekiliyorduk. Çekilmeyi düşündük ve ara istedik. İhaledeki temsilcilerimiz ara esnasında bizi aradı, ‘çekilelim mi' diye sordular. ‘Bir kaç kez daha vurun, ondan sonra çekilin' dedik. Diğer grup çekilince arazi bize kaldı.”

2 araziye ‘karma' proje

 “Önemli olan İstanbul'a bir eser kazandırabilmek” diyen Aşçıoğlu, şöyle konuştu: “Araziyi Likör fabrikası arazisi ile birleştirip İstanbul'u rahatlatacak değer katacak bir proje yapmak istiyoruz. Henüz fizibilite yapmadık. Önce fizibilite yapacağız, Nurol dünya devi bir firma. Dünyanın her ülkesinde yapılar yapıyor. Çıkan sonuca göre projeyi yönlendireceğiz. Mutlaka karma olacak. Otel, konut, işyeri, çarşı, kültür merkezi olmasını planlıyoruz. 20 küsür dönüm parklı, yürüyüş alanlı olacak.”

46 yıllık stadyumun arazisi için 2 firma 15 dakika yarıştı

Resmi olarak 1964 yılında açılan 46 yıllık stadın ihalesi yaklaşık 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlandı. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), Seyrantepe'de yaşanan gelişmelerden sonra tek başına 407 milyon lira muhammen bedelle satışa çıkardığı Ali Sami Yen Stadı'nın açık artırmasına 3 firma şartname almasına karşın, Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu ve Özyazıcı İnşaat olmak üzere iki firma katıldı. TOKİ İhale Dairesi Başkanı Muhsin Soylu'nun yönettiği ihalede en az teklif artırımı 250 bin lira olarak belirlendi. İhale hızlı bir şekilde başladı ve ilk 3 dakikada fiyat 415 milyon lirayı geçti. Özyacızı İnşaat'ın 416 milyon 250 bin lira teklif vermesinin ardından Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişimi mola istedi. Molanın ardından Nurol-Aşçıoğlu'nun 416 milyon 500 bin teklif vermesi üzerine, ara isteyen taraf Özyazıcı İnşaat oldu. Aranın ardından Özyazıcı İnşaat'ın teklifini artırmaması üzerine ihaleyi 416 milyon 500 bin lira üzerinden Nurol-Aşçıoğlu Ortak Girişim Grubu kazandı. TOKİ'nin ihale komisyonu, ihaleyi değerlendirip en çok 1 hafta içinde karar verecek. Arsa satışı, yüzde 18 KDV'den muaf olacak. 416.5 milyon liralık bedelin yüzde 20'si peşin 48 ay vade ile ödeme yapabilecek.

Trabzonsporlu Aşçıoğlu Galatasaray'a bir jest  yapmaya hazırlanıyor

Yaşar Aşçıoğlu, Ali Sami Yen arazisi üzerinde inşa edeceği projede Galatasaray Kulubü'nün bir hatırasını yaşatmayı düşündüklerini de açıkladı. Aşçıoğlu, yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın parçalarının taraftarlara, koleksiyonerlere satılıp satılmayacağı konusunda ise şunları söyledi: “Satış protokol gereği Galatasaray Kulübü tarafından yapılacak. Galatasaray Kulubü satma taahhüdünde bulunacak. Biz daha önce Beşiktaş'ın projesini de yaptık. Şimdi de Galatasaray'ı yapıyoruz. İnşallah Trabzon ve Fenerbahçe'ye de proje yapmak nasip. Çünkü ben Trabzonsporluyum.”