Beyoğlu'ndaki Karaağaç Dergâhı'nın kalıntılarının bulunduğu alanın imara açılmak istendiğini öne süren bir grup Alevi ve Bektaşi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni protesto etti.
Çeşitli Alevi - Bektaşi vakıf ve dernek üyelerinden oluşan yaklaşık 200 kişilik grup dün dergâhın kalıntılarının bulunduğu Sütlüce Mahallesi'ndeki alanda bir araya gelerek gösteri yaptı. Yakalarında 'Dergâhıma dokunma' yazılı kâğıtlar bulunan ve Hz. Ali, Atatürk ve Hacı Bektaşi Veli'nin fotoğraflarını taşıyan grup adına açıklama yapan Alevi - Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hüsniye Tahmaz, 27 Aralık 2004 yılında Beyoğlu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dergâhı tespit davası açtıklarını ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca da geçen mayıs ayında alanın Korunması Gerekli Kültür Varlığı olarak tescil edildiğini savundu.
KİPTAŞ'a satıldı
Tescil kararına rağmen şahıs üzerinde olan arsanın geçen kasım ayında KİPTAŞ tarafından kurulan bir şirkete satıldığını kaydeden Tahmaz, alanın satıştan iki gün sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararıyla 'özel proje alanı' olarak imara açıldığını iddia etti.
Belediyenin kararına itiraz ettiklerini vurgulayan Tahmaz, "Ancak itirazımıza henüz bir cevap gelmedi. Karaağaç Dergâhı'nın imara açılmaması için yasal zeminde mücadele edeceğiz. İç hukuk yolları tükenirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağız" dedi.
Bugüne kadar 2 kez kapatıldı
Alevilerin önemli simgelerinden biri olan Karaağaç Dergâhı'nın Osmanlı arşivlerindeki kayıtlara göre 16. yüzyılın başlarından itibaren faaliyet gösterdiği biliniyor. Dergâhın 1826 yılında ve cumhuriyet döneminde iki kez kapatıldığı belirtiliyor.