Alçının 3 Faydası: Yangın, Yalıtım, Yaşam Konforu



Türkiye’de alçı ve alçı türevlerini üreten kuruluşlar tarafından kurulan Alçı Üreticileri Derneği'nin (ALÇIDER) 3Y Konsepti, alçının insan yaşamındaki önemine dikkat çekiyor.

İnşaat, sağlık, kimya sanayi, tarım, bilimsel araştırmalar ve sanat gibi birçok alanda kullanılan alçı, inorganik özelliği sayesinde yangına karşı bir kalkan görevi görüyor. Yalıtım ürünleri ile birlikte kullanıldığında ısı kaybını önleyerek enerji tasarrufu sağlayan alçı, pratik ve estetik çözümleriyle de konforlu ortamlar yaratıyor.

Günümüzden 30 milyon yıl önce, Anadolu toprakları oluşurken buharlaşan denizlerden miras kalan alçı taşı sayesinde Türkiye, dünyada milyarlarca ton alçı rezervine sahip ülkeler arasında yer alıyor. Başlangıçta alçı Anadolu’da bir yapı malzemesi olarak yaygın bir biçimde kullanılırken, bugün gerek teknoloji gerekse yapı sektöründeki mimari anlayışın gelişimiyle sektör yepyeni bir kimliğe bürünerek, gelişimini kız kesmeden sürdürüyor.

Türkiye’deki, alçı ve alçıdan yapılan ürünleri tanıtmak, alçı ve alçı ürünlerinin kullanımını yaygınlaştırma amacıyla 1995 yılında kurulan ALÇIDER, alçının yararlarını 3 ana başlık altında ortaya koyuyor.

ALÇI, YANMAZ BİR YAPI MALZEMESİDİR

Alçı, içerisinde taşıdığı su sayesinde yangına maruz kaldığı zaman bünyesindeki suyu dış ortama verir, karşılığında ortamdan ısı alır. Bu da alevlerin yayılmasını önemli ölçüde engeller. Alçının bu özelliği tüm yangın sigortası otoritelerince kabul görüyor. 1766 yılındaki Londra yangını sonucunda yapılarda gözlenen koruyuculuğu sayesinde, gelişmiş ülkelerde insanların yoğunlukla bulunduğu alanlarda alçı kullanımı zorunlu hale getirildi.

ALÇI, ISI ve SES YALITIMINDA ÖNEMLİ BİR ETKENDİR

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki yapılardaki ısı kaybının başlıca sebebi; ısı yalıtım malzemesi ile sıvanmamış duvar ve yüzeyler. Çünkü ısının yüzde 35’i yalıtım gücü olmayan duvar ve yüzeylerden kaybedilmekte. Yalıtımın olmayışı, kapalı mekanları ısıtmak için yapılan harcamalara gereksiz bir yük, ülke ekonomisine büyük bir zarar oluşturuyor.

Alçı doğal bir klima özelliği taşıyor. Mikroskobik boşlukları sayesinde yaşadığımız mekanı, kışın sıcak, yazın serin tutma özelliğine sahip. İç mekanlarda oluşan rutubeti çabucak emer, hava kuruyunca da ortama iade eder. Tüm yalıtım sistemleri ile birlikte yaygın olarak kullanılıyor.

Alçı ve alçı levhalar, gözenekli yapı özelliği sayesinde sesi emerek, gürültü kirliliğine de engel oluyor. Sesin yansımasına önleyen alçı ve alçı levhalar akustik özelliğinden dolayı, yabancı uzmanlar tarafından otellerde, restoranlarda veya toplantı salonu gibi kalabalık mekanlarında sıva ve taban kaplaması olarak kullanılması tavsiye edilmekte.

ALÇI, YAŞAM KONFORU SUNAR

Alçı beyaz rengi ile sınırsız dekoratif seçenek sunarak konforlu bir yaşam sağlarken, yaratıcı uygulamalara da olanak veriyor. İstenilen forma sokulabilen alçı, sadelik, zarafet ve estetiğin vazgeçilmez unsurları olan tavan süsleri, kartonpiyer, nişler, apliklere dönüşür, kalıpsız konkav yüzeyler yapılmasına olanak sağlıyor, ortamdaki sıcaklık hissini artırıyor.

Hafifliği ve kolaylıkla değiştirilebilme özelliği sayesinde mimari uygulamalara özgürlük tanıyan alçı, kimyasal yapısı sayesinde bünyesinde bakteri barındırmıyor, bazik ve asidik özellikler taşımıyor. PH değeri insan cildiyle aynı özellik taşıyor. Bu sebepten dolayı tıbbi amaçlı da kullanılıyor.