Alara Bakanlığın Hedefinde



Antalya’nın Gündoğmuş İlçesi’nde bulunan Alara Nehri üzerinde planlanan 7 HES’ten 2’si için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ raporu, köylülerin açtığı davalarla 2013 yılında Antalya 1’inci İdare Mahkemesi’nce iptal edildi. Enerji Bakanlığı ise mahkemenin iptal ettiği 2 HES projesinin hemen üst tarafında planlanan Kamer HES Regülatörü ve HES projesi için ‘ÇED Olumlu’ raporu verdi.

Birgün Gazetesi'nin haberine göre, nehir suyunun 5 bin 500 metre iletim kanalıyla borulara hapsedileceğini belirten köylülerin avukatı Münip Ermiş, “Bundan da anlaşılacağı gibi nehirdeki sulardan hiçbir canlının yararlanması olanaklı değil” dedi. Bu projeyle tamamen Alara ve Küçük Çay ile bu nehirleri besleyen tüm derelerin sularını kullanmanın amaçlandığını dile getiren Ermiş, Alara, Küçük Çay ve onları besleyen Çeşmegözü Pınar, İnsuyu, Ali ve Değirmengözü pınar ve dere sularının toprakla temasının kesileceğini belirtti.

Yaban hayat yok olacak

ÇED raporunda, toprağın sıyrılacağı ve proje bitimi sonrası yeniden kullanılacağının belirtildiğini anlatan Ermiş, tüm endemik türlerin proje tamamlandıktan sonra kendiliğinden yeniden ortaya çıkacağı ve yabanıl formların rutin yaşamsal faaliyetlerini olumsuz etkilemeyecek miktardaki suyun nehre bırakılacağı iddia edilse de hem bitki hem de yaban hayatının yok edileceğini ifade etti.

Atıklar nehre akacak

Taş, toprak, kum, çimento gibi inşaat malzemelerinin elde edilmesi ve işlenmesi aşamalarında hem hava kirliliği hem de tarımsal alanların ciddi zarar göreceğini belirten avukat Ermiş, rapora göre hazır beton ve diğer işlemlerdeki atık suların nehre deşarj edileceği, aynı zamanda kimyasal taşıyan bu atıkların doğrudan Alara Nehri’ne verilmesinin doğal yaşamı yok edeceğinin de tartışmasız bir gerçek olduğunu söyledi. Ermiş, nehri ve etrafındaki doğal hayatı tamamen olumsuz etkileyecek ‘ÇED Olumlu’ raporu ve projenin iptali için Antalya İdare Mahkemesi’nde köylüler adına dava açacaklarını belirtti.